Vierailu rahan ja vallan lähteille

19.01.2016 - 15:21 Kukka Mattila

Lauttakylän lukio järjesti opintomatkan eduskuntatalolle osana Yhteiskuntaopin 4. kurssia, mikä käsittelee Eurooppaa ja eurooppalaisuutta. Tapasimme Keskustan kansanedustaja Annika Saarikon ja kävimme Suomen Pankin rahamuseossa.

Saarikon ja avustaja Julia Koskisen tapasimme Pikkuparlamentissa, sillä eduskuntatalo on ollut peruskorjauksessa vuodesta 2015 lähtien. Korjauksen on tarkoitus valmistua Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlaistunnoksi.Saarikko kertoi työstään ja tavoitteistaan sekä vastasi kysymyksiimme. Hän kertoi työpäivien olevan kiireisiä ja päivien venyvän joskus pikkutunneille saakka. Kiireiseksi hänet tällä hetkellä erityisesti tekee valmisteilla oleva Sote-uudistus. Omasta elämästään Saarikko kertoi, että myös hänen puolisonsa työpaikka sijaitsee Helsingissä, joten heillä on asunto siellä sekä koti Turussa. Tulevaksi perhe- ja perusministeriksi valittu Saarikko oli halunnut siirtää ministerin pestiään kahdella vuodella juuri perhesyiden takia. Saarikon tapaamisesta erityisen mielenkiintoisen teki se, että hän itse on opiskellut Lauttakylän lukiossa.

Pikkuparlamentista lähdimme rahamuseolle, jossa saimme opastetun kierroksen, mikä oli enemmänkin kuin kattava. Kuulimme rahan synnystä sekä ajasta, jolloin maksuvälineenä käytettiin vielä oravannahkoja. Lisäksi kierroksen opas kertoi meille miten Suomessa valuutaksi otettiin käyttöön euro. Periaatteessa kuulimme siis rahan historiasta Suomessa ja Euroopassa tähän päivään saakka. Rahamuseo on perustettu sitä varten, että ihmiset saavat enemmän tietoa Suomen Pankin toiminnasta sekä sen historiasta. Sillä ymmärtääksemme nykypäivää on meidän tiedettävä mitä menneisyydessä on tapahtunut, kuten museokierroksemme opas meitä muistutti.

Kaiken kaikkiaan päivä antoi meille kaikille varmasti paljon, tutustuimme lähemmin kansanedustajan työhön sekä Suomen Pankin rahapolitiikkaan. Opintomatka palveli hyvin kurssimme tarkoitusta ja teki oppimisesta vieläkin mielenkiintoisempaa.