Kirkkojen kautta läpi vuosisatojen

16.07.2017 - 10:24 Simo Laitila, liikkuva rovasti
Salli Lehtisaari esitteli Liikkuvan seurakunnan joukolle Huittisten kirkkoa.  Matkan järjestäjänä toimi Tiina Saarela kirkkohallituksesta.
Salli Lehtisaari esitteli Liikkuvan seurakunnan joukolle Huittisten kirkkoa. Matkan järjestäjänä toimi Tiina Saarela kirkkohallituksesta.

Keltaiset huomioliivit päällä pieni pyöräporukka nousi Huittisten kirkon mäkeä ylöspäin heinäkuisena sunnuntaina. Liivien selkäpuolella luki Liikkuva seurakunta. Kahdeksan hengen joukko oli lähtenyt muutama tunti aiemmin Sastamalan Pyhän Marian kirkolta ja käynyt Pyhän Olavin ja Tyrvään kirkoissa. Matka Huittisista jatkui Kokemäen kirkon, Harjavallan ja Ulvilan kirkon kautta Poriin, jossa pyöräilyporukan jäsenillä oli tarkoitus osallistua Porin Suomi-Areenan tilaisuuksiin.

Matka oli kirkkohallituksen diakoniapuolen järjestämä mahdollisuus korostaa tämäntyyppistä eettistä matkailua: Kirkolta kirkolle ja yhteistä ponnistelua kohti päämäärää. Sunnuntai 9.7. oli kaunis. Aurinko paistoi ja antoi hyvän mielen.

Liityin Huittisten kirkolla joukkoon. Astelimme sisään hämärään kirkkoon. Meidät vastaanotti kirkon opas Salli Lehtisaari. Ystävällisesti hän kyseli joukolta matkan sujumisesta ja esitteli meille kirkon aarteita. Kävimme katsomassa sakastissa Könnin kellon suurta kokoa ja kuuntelimme hiljaisuudessa kellon hiljaista raksutusta.

Matkaa jatkettiin Risteen tien kautta Kokemäelle. Eräs pyöräilijä kyseli mahdollisista isoista mäen nyppylöistä. Kerroin matkalla olevan vain yhden mäen ja sekin on lyhyt. Se helpotti pyöräilijää.

Kokemäen kirkko ja joen toisella puolella sijaitseva vanha kivisakasti olivat mielenkiintoisia kohteita. Vanha sakasti on aikoinaan palvellut puisen kirkon toimintaa. Kirkko paloi, mutta sakasti jäi.

Jatkoimme matkaa ja ohitimme Harjavallan pysähtymättä. Ulvilan kirkkoon saavuttuamme minulle tuli tunne ikään kuin olisimme saapuneet ison veljen tai siskon luokse. Onhan tutkimusten mukaan Ulvilan kirkon rakentamisessa kisällinä työssä ollut mies johtanut sitten Huittisten kirkon rakentamista. Tutkija Markus Hiekkanen nimittikin sitten miehen Huittisten mestariksi. Huittisista hän jatkoi Tyrväälle johtamaan Pyhän Olavin kirkon rakentamista ja sieltä Tampereen Messukylän kirkon mestariksi. Mies oli luultavasti saksalainen.

Ulvilan kirkossa levähdimme 1500 – luvulla veistetyssä penkissä. Oli ihmeellistä, kun vuosisadat vilahtivat hetkessä ohitsemme. Me elämme nyt. Mitä lienee viidensadan vuoden kuluttua? Onko Satakunnassa vielä elämää ja kirkkoja, joissa käydä?

Liikkuva seurakunta jatkoi matkaa.