Äetsäläiset TETissä

15.12.2016 - 12:59 Mari Torpo ja Ulla Yli-Hongisto
Sonja Salmi sekä Päivikki Kuurola. Kuvaaja: Mari Torpo
Sonja Salmi sekä Päivikki Kuurola.
Laura Soo  Kuvaaja: Mari Torpo
Ilona Ojansivu Kuvaaja: Mari Torpo
Jesper Kallio  Kuvaaja: Mari Torpo

Äetsän koulun 9. luokkalaisilla oli viikon mittainen työelämään tutustumisjakso, TET, marraskuun lopussa. TETin tarkoituksena on antaa oppilaalle tietoa työelämästä sekä mahdollisuuden kokeilla erilaisia työtehtäviä ja omia ihmissuhdetaitojaan aikuisten maailmassa.

Laura Soo oli TETissä Huittisten Näkökeskuksessa. Laura teki joulunäyteikkunaa, järjesteli tuotteita, tutustui optikon työhön sekä erilaisiin tutkimuslaitteisiin. Hän oppi viikon aikana, että tässä työssä pitää olla tarkka, sosiaalinen ja ystävällinen. Kielitaidosta on työssä hyötyä, koska lisäkoulutus on usein kansainvälistä.

Ilona Ojansivu oli Kuninkaisten päiväkodissa esikouluryhmässä avustamassa. Viikon aikana Ilona valmisteli erilaisia askartelutöitä, oli mukana ulkoiluhetkissä ja leikki lasten kanssa. Ilona kertoo, että jokainen päivä oli erilainen ja päivät menivät nopeasti. Työntekijän pitää olla sosiaalinen, tulla toimeen lasten kanssa ja kärsivällisyydestä on hyötyä.

Sonja Salmi sekä Päivikki Kuurola olivat viikon Ellän kukka ja taimi –yrityksessä. He mm. istuttivat sipuleita, kastelivat kukkia, tekivät kukkakimppuja sekä rusetteja. Puutarhurin ja floristin tulisi olla työssään avarakatseinen, taiteellinen, sosiaalinen, vastuuntuntoinen sekä työtä pelkäämätön, tytöt kertovat. Kielitaidosta on työssä hyötyä, sillä ulkomailta tilataan tavaraa.

Jesper Kallio oli Sportia Johannassa TETissä. Hänen tehtäviin kuului asiakaspalvelua, siivousta, järjestelyä, tavaran purkamista, esille laittoa sekä hinnoittelua. Sosiaaliset taidot ovat tärkeitä asiakaspalvelutyössä, Jesper kertoo. Tietokonetta on hyvä osata käyttää ja englannin kielitaidosta on hyötyä, koska asiakaskunta kansainvälistynyt.