Vankilassa tehtiin koskettelukirjoja

12.06.2017 - 13:14 Kirjatalkoiden ohjaaja Eija Soini Satakunnan vankilan Köyliön osastossa
.Vuokko Keränen ja Eija Soini sekä ikioma-ensikirjan valmiit sivut.  Kuvaaja: -
.Vuokko Keränen ja Eija Soini sekä ikioma-ensikirjan valmiit sivut.
Vangit tekivät shakki- ja kuusivuja. Kuvaaja: -

Satakunnan vankilan Köyliön osastolla tehtiin ikioma-koskettelukirjoja näkö- ja monivammaisille lapsille.

Idea koskettelukirjojen tekemiseen nousi marraskuisessa ilmaisjakelulehdessä julkaistun jutun pohjalta. Jutussa kerrottiin, kuinka Sastamalan Vammalassa oli kerääntynyt asiasta innostuneita ihmisiä Vuokko Keräsen oppiin tekemään kos-kettelukirjoja näkö- ja monivammaisille lapsille.

Valtakunnallisen Ikioma-kampanja tavoitteena on tehdä ikioma-ensikirjoja annettavaksi kaikille alle kaksivuotiaille näkövammaisille lapsille.

Lehtijutun innoittamana nousi ajatus siitä, että koskettelukirjoja voisi tehdä myös vankien kanssa. Asian johdosta otettiin yhteyttä oululaiseen Vuokko Keräseen, jolta vankila sai materiaalit ja opin kirjan sivujen vaiheiden tekemiseen. Suunnitteluvaiheessa päätettiin, että vangit voisivat tehdä hopeisia kuita ja shak-kiruudukkoja.

Satakunnan vankilan Köyliön osastossa ensimmäiset kirjatalkoot järjestettiin mar-raskuussa ja mukaan saatiin kuusi vankia. Lisäksi kirjatalkoita järjestettiin ke-väällä 2017.

Kirjojen sivuja tehtiin hyvää hygieniaa noudattaen ja tehdessä opittiin muun muassa lisää kädentaitoja, kärsivällisyyttä ja saatiin perspektiiviä esimerkiksi omaan terveyteen.

Vankeja löytyi kirjojen tekemiseen hyvin ja he kokivat tekemänsä työn tärke-äksi ja merkitykselliseksi. Kuten yksi vanki totesi: ”Aiemmin on tehty pelkkää pahaa, ja jos nyt on kerrankin mahdollisuus tehdä jotain hyvää, niin sitten teh-dään”.

Kirjan sivut lähetettiin eteenpäin Keräselle jatkotoimia varten. Sivut ommellaan kirjansivujen taustoihin ja lopuksi nidotaan kokonaisiksi kirjoiksi.