Maisemissa ja muualla

08.11.2017 - 10:57 Kaija Suvela

Mää olin käymäsä semosesa paikkaa minkä nimi oli Moksi. Suamesa on vähän merkillisiä paikannimiä.

Se Moksi on tuala Vihrisä ja siälä on vähän kauheen hianot maisemat. Maasto on semmosta kumpuilevvaa ja vihreetä, peltoo ja pusikkoo vuarotellen. Niin ja välillä on keltastakin peltoo, rypsiä tai rapsia, emmää tiiä. En tiiä onko toi paikka se, kun sanotaan: En oo moksiskaa, mut ei kai.

Sit siälä oli monella pellolla niitä valkosia muavitötteröitä, ne on vissiin paalattua heinää, mutko ne on pitkin peltoo millai sattuu, ni ne on kauheen rumia. Ne ois nätempiä, ko ne ois eres vihreestä muavista.

En tiä korjaaks ne ne talveks johonki pellon syrjään rivviin, ei niitä kukkaan viitti lumen halki hakkee ympäri peltoo.

Tänä kesänä ois täsä ympäristösä ollu usseemmpiaki kesäteatteripaikkoja. Tosa kahreksan kilometrin pääsä ois ollu Tankki täyteen.

Oisin kyl miälelläni ollu kattomasa, mut kui sattuka, olin sillon just heikkarin kippee. Ei tahro millään oppia, että on vanha ja huanokuntonen. Ei tartte ko käyrä ulkona vähisä vaatteisa, ni on kohta kippee. En oo yhtään semmotteen tottunu, ko oon ikäni ollu sillai niinku perusterve.

Täällä ne näyttelee syksyllä Mustalaisruhtinattaren, saa sitten nährä kuin monta kertaa. Nyt on jo kaks näytöstä loppuunmyyty.

Toi iso sali, misä ylleensä kaikki näytökset on, on ollu kaks vuatta korjauksen alla, ja tän Mustalaisruhtinattaren pitäis nyt sit ruunata sali.

Saa sit nährä, ko tulee enämpi syksy, millai tällä seurulla tullee taas omenoita, ko puut ainaki kukki. Eilen kävin tyttären tykönä ja sen pihasa oli kaks–neljä omenaa tulosa eli siis oikein komia sato.

Ne vaan pakkaa ne suamalaiset omenat olleen niin kalleita. Ulkolaisia saa aina halvemmalla.

Täällä Lohjalla on kyl noita omenia niin kauheesti, että ne viä niitä kaatopaikal-leki. Kerran yks isäntä laitti tiänviäreen muavitynnyrin, mikä oli omppuja täynnä ja siähen lapun: Ottakaa tästä. Aamulla oli tynnyri viäty, omenat jätetty siähen paikkaan.

Tänä kesänä noi ilmat on olleet vähän niin ja näin. Ei se oo mikkään ihme, jos Pekka Pouta nauro ennusteillensa, muutenkin tuntuu, että ennusteet on ihan tur-hia. No, eilen piti kyllä olla kaunis auringonpaiste, niin oliki, mutta tuuli kauheesti.

Linnukki on vissiin alkanu jo häipyä konnei linnun ääntä kuulu paljon ollenkaan. Ainakin pöntöt on jo tyhjänä. Eilen siälä pihalla istuisa ei muita linnun ääniä kuulu, ko räkätin ja jonkun sepelkyyhkyn.

Ja on muuten mukavannäkönen orava. Sillä on musta häntä ja ne on pannu sen nimeks Musti. Se Musti on aika rohkee, ei kyl ihan tuu viälä kärestä ottaan, mutta melkein.