Kuka tuntee, kuka tietää?

02.06.2017 - 12:33 Matti Rautanen perinnetutkija, Naantali
Tietääkö joku rakennuksesta tai kauppias Lauri Ytistä?
Tietääkö joku rakennuksesta tai kauppias Lauri Ytistä?
P. Penttilälle kortin lähetti "toisella puolella oleva mies". Tunteeko joku keistä on kyse?

Olen Alastaron poikia, ja kävin Lauttakylän Yhteiskoulun 1949–57.

Mummon jäämistössä Alastarolla on kaksi Huittisiin viittaavaa kuvaa joista ku-kaan suvussa ei tiedä. Ja miksi kuvat olivat mummulla? Hänellä ei tietääkseni ollut mitään yhteyksiä Huittisiin – tuskin hän edes kävi siellä.

Kuvista toisessa on rakennus. Kauppias Lauri Ytti näyttää pitäneen kangas- ja seka-tavarakauppaa Lauttakylän valtakadun varrella – autosta päätellen – ilmeisesti 1930-luvulla.

Rakennus lienee sama, missä muistan veljekset Jalarvon pitäneen huonekalulii-kettä. Eli rakennus liki VPK:n taloa, lähes teatteri Savilinnaa vastapäätä.

Kuka tietää asiasta enemmän – varsinkin Lauri Ytistä?

Toinen kuva, kortti, on yli satavuotias. Se on Venäjän kevään 1917 vallankumouksen ajalta, jolloin tsaari Nikolai II luopui vallasta ja johtoon tuli pääministeri Kerenski. Sitä juhlittiin Suomen suuriruhtinaskunnassakin, ja valokuviin maalattiin punainen juhlarusetti.

Kortin mies ei ole pannut nimeään korttiin, vaan kirjoittanut tekstiksi "Hauskaa Pääsiäistä toivottaa sinulle toisella puolella oleva mies". Saaja on P. Penttilä Lautta-kylässä.

Vaan kuka oli P. Penttilä? Oliko hän 1870 syntynyt Yli-Penttilän isäntä Patrik Penttilä? Muuta en ainakaan tietokoneella löydä. Ja mikä oli P. Penttilän yhteys Alastarolle?

Ainut vinkki on Alastarolle 1920-luvun lopulla tullut Oskari Matias Penttilä, joka syntyi Huittisissa 1888. Hän on ensin työnjohtaja ja Kahvila Kerhon pitäjä. Hänen veljensä Frans viljeli Ala-Penttilän tilaa, jonka Oskarin poika Antti peri. Mitään yhteyttä ei kuitenkaan näytä olevan mummulaani ja korttikin on vanhempi.

Mikäli joku tietää jotakin kyseessä olevista asioista, olisi hienoa, jos ottaisit yhteyttä toimitukseen. Toimituksesta saa yhteystietoni.