Koululaiset ottavat kantaa

30.01.2019

Sanomalehtiviikon (28.1.-1.2.) teemana on tällä kertaa vaikuttaminen. Lauttakylän koulun 5A- ja 6A-luokan oppilaat haluavat vaikuttaa mielipidekirjoituksillaan moniin asioihin.

 

 

Kouluun kotimaista broilerinlihaa!

Huittisten kouluissa tarjotaan oikein maittavaa ruokaa, mutta kaikki eivät tule ajatelleeksi lihan alkuperää. Keittäjä kertoi, että porsaan ja naudan liha on kotimaista. Broilerin liha taas ei aina ole kotimaista.

Se on huolestuttavaa, sillä ulkomaalaisessa broilerin lihassa voi olla antibioottijäämiä. Suomessa tuotetaan maailman puhtainta broilerinlihaa, joten miksi esimerkiksi Brasiliasta asti tuodaan broileria Suomeen. Onko syy tähänkin asiaan raha?

Mielestäni broilerin tuonti toiselta puolen maapalloa ei ole ekologista. Satakunnassa tuotetaan eniten broileria koko Suomessa. Huittisissa ja lähikunnissa on paljon broilerikasvattamoja. Kotimaisessa lihassa ei ole antibiootteja. Emme saa tietoa ulkomailla tuotetusta broilerista tuotantotiloilta samalla tavalla kuin suomalaisilta tiloilta.

Suomalaisia broilereita ei tarvitse lääkitä, rokottaa eikä tarvitse pelätä salmonellaa. Itse en ainakaan halua altistua mahdollisille antibioottijäämille, kun ratkaisuna olisi puhdas ja kotimainen broilerin liha jokaisen huittislaisen koululaisen lautaselle!

Odotan vastausta Huittisten ruokapalvelun päätöksentekijöiltä.
Aino, 5A

 

 

Ikäsuosituksista

Lähes kaikissa elokuvissa ja peleissä on ikäsuosituksia. Niiden tehtävänä on kertoa, minkä ikäisille elokuva tai peli on suositeltu sen sisällön perusteella. Yleensä lasten vanhemmat päättävät, saako lapsi katsoa esimerkiksi elokuvaa, jossa on suurempi ikärajoitus kuin lapsen ikä.

Ikäsuositukset ovat mielestäni tarpeellisia, vaikka niitä ei noudattaisikaan. Niistä esimerkiksi lasten vanhemmat saavat ajatuksen, millainen elokuva tai peli on, ja voivat sitten päättää, saako lapsi katsoa/pelata sitä silti. Miksi niiden laittaminen pitäisi lopettaa, koska niistä ei ole mitään haittaa?

Jotkut perheet joustavat muissa ikärajoituksissa paitsi K18. Se on mielestäni oikein, sillä en itsekään haluaisi näin pienenä katsoa tai pelata niin vanhoille tarkoitettuja asioita.

Suosittuja sovelluksia, joita lapset lataavat puhelimiinsa, ovat esimerkiksi Instagram K16, Snapchat K13 ja Whatsapp K16. Whatsapin ikäraja on mielestäni liian korkea. Miksi siinä on korkeampi ikäraja kuin Snapchatissa?

Mielestäni niiden ikärajat pitäisi vaihtaa keskenään, koska onhan siitä enemmän haittaa lähetellä kuvia toisille kuin laittaa viestejä ja jutella ihmisille. Whatsapp on ainakin minulle erittäin tärkeä, sillä siellä voin jutella kaikille viesteillä. En itse muista enää, miten käytinkään joskus puhelimella olevaa valmista sovellusta, jolla voi lähettää viestejä.

Eli siis ikäsuositukset ovat ihan tarpeellisia!
Ilona, 6A

 

Erilaisuus on ihanaa

Mitä siitäkin tulisi, jos kaikki olisivat samanlaisia ja-näköisiä? Erilaisuus on hyvä juttu, eikä erilaisuudesta pidä kiusata tai huomauttaa!

En jaksa ymmärtää, miksi joku haukkuu esimerkiksi ihonvärin, hiusten tai vartalon perusteella muita. Ulkonäön/ erilaisuuden perusteella ei voi päätellä, minkälainen se ihminen on, jos häntä ei tunne kunnolla.

Erilaisuus on rikkaus. En ymmärrä, miksi juuri tummaihoisia kiusataan ihonvärin perusteella, koska he ovat muka erilaisia, vaikka todellisuudessa joissain maissa vaaleaihoisuus on erilaista.

En ymmärrä, miksi haukutaan erilaisuuden takia – ihonvärin, tyylin, luonteen vuoksi. Kaikki ovat mielestäni kauniita ja täydellisiä juuri sellaisina kuin ovat, eikä kenenkään pitäisi kärsiä erilaisuutensa tai samanlaisuutensa perusteella!
Ida, 6A

 

 

Hanki ystäviä ympärille

Ystävät ovat tärkeitä aina ja ikuisesti. Kaikilla pitäisi olla ainakin yksi hyvä ystävä, jolle voi kertoa hyvät ja huonot asiat.

Hyvä ystävä ei kiusaa, on kohtelias, reilu ja haluaa viettää kanssasi aikaa. Ystäviä voi olla enemmän kuin yksi, mutta isossa kaveriporukassa syntyy välillä riitoja. Riidat kannattaa sopia mahdollisimman pian, etteivät mitkään ystävyyssuhteet katkeaisi.

Ystäviä kannattaa aina etsiskellä, koska ystäviä ei voi olla tukenasi koskaan liikaa.

Minulle ystävät ovat tärkeitä, siinä missä kaikki muutkin ihmiset. Ystävien kanssa minulle tulee hyvä mieli ja ihania muistoja.
Kiia, 6A

 

 

Nuorisotalo Huittisiin

Nuorisotaloa tarvitaan ala- ja yläkoululaisille. Lapsilla ja nuorilla voisi olla joku hyvä oleskelupaikka varsinkin talvisin, ettei tarvitsisi oleskella kylmässä pihalla.

Nuorisotalolla voisi oleskella ja pelailla kavereiden kanssa.
Fanni ja Janriikka, 5A