Hyvät käytöstavat kunniaan!

30.01.2019 Mika Stenfors, monissa liemissä keitetty kasvattaja, sivistyslautakunnan varapuheenjohtaja

Erilaisissa medioissa pursuaa esimerkkejä huonosti voivista nuorista, eriarvostuksen ja kiusaamisen lisääntymisestä sekä suvaitsevaisuuden puutteesta. Onko nuoriso erilaista kuin ennen vai onko kysymys jostain suuremmasta: kotona kasvattamisen ja hyvien käytöstapojen opettamisen ja valvonnan puutteesta?

Hyvien käytöstapojen perustaso on hiljaa olemisen taito, jokaisen pitää pystyä kuuntelemaan ja antaa toisille mahdollisuus itsensä ilmaisemiseen. Toista ei saa keskeyttää, vaan hänen mielipidettään pitää kunnioittaa. Tervehtiminen, rauhal- liset ruokailutavat, oman vuoronsa odottaminen, pojilla päähineen pois päästä ottaminen sisätiloissa sekä oven avaaminen ovat joukko häviäviä kansantapoja.

Miten pääsemme takaisin hyvälle tasolle käytöstapojen suhteen?

Huoltajien pitää valvoa, että käytöstapoja noudatetaan joka kerta. Tämä on helppoa, mutta se vaatii suoraselkäisyyttä ja muutamia ei-sanoja kunnes huollettava tajuaa, että huoltaja on tosissaan, eikä anna periksi. Tässä oikotietä onneen ei ole, mutta muutaman viikon jämäkkä ote palkitsee tulevaisuudessa.

Nyt lukijoissa herännee ajatus vanhasta arjalaisesta kurista, mutta tämä ei ole sitä. Kun käytöstavat on saatu kunniaan, yhteiselo on helpompaa ja hedelmällisempää. Se, että kaikkia kohdellaan samojen sääntöjen mukaan, luo turvallisuutta. Kiusaaminen vähenee, koska tiedetään, että siihen puututaan.

Muutamien kannanottojen perusteella on saanut käsityksen, että uusi koulumme poistaa eriarvoisuudet ja ongelmat. Väliaikaiskoulua on ”syytetty” kaikista kasvattamisen haasteista. Uusi, 20 miljoonan euron koulu, poistaisi ongelmat ja tasa-arvoisuus kukoistaisi.

Näin asian laita ei ole, seinillä ei opeteta, vaan opetushenkilökunta hoitaa opettamisen, kunhan huoltajat pitävät kiinni hyvistä käytöstavoista. Meidän kaikkien on hyvä pysähtyä peilin eteen ja miettiä, olemmeko antaneet hyvät eväät huollettavillemme ja valvoneet niiden noudattamista sekä hyvinä että huonoina aikoina. Jos näin ei ole vielä tapahtunut, huomenna on hyvä aloittaa.