Miten sote-muutos näkyy Huittisissa?

29.08.2018 Jukka Tuori, Huittisten seudun Invalidit ry

Olen osallistunut kolmen vuoden aikana lähes kaikkiin Satakunnassa järjestettyihin sote-tilaisuuksiin. Huittisen kaupungin ja Huittistenseudun invalidien järjestämä Areena oli ensimmäinen, jossa osallistujat taputtivat, ja taputtivat useita kertoja.

Yleisö antoi tukensa aplodein valtionvarainministeri Petteri Orvon toteamukselle: ”Nyt tämä sotevalmistelu todellakin viedään maaliin, pompottelu riittää”. Ministeri heitti vielä kevennyksenä perää, että SDP:n johtajakin Antti Rinne sitä sisimmässään toivoo, vaikka paahtaa vaalikuumeessa kaiken kaatamista, mitä hallitus esittää.

Aurinkoisella Huittisten torilla pidetty sote-Areena keskittyi myös hakemaan vastauksia huittislaisten näkökulmasta tuleviin lähipalveluihin.

Yleisö reagoi myös hyvin yhtenevästi Huittisissa valmistellun perhekeskushankkeen puolesta. Siinä yhdistettäisiin ihan fyysisesti terveyskeskuksen neuvolatoiminta ja osa kaupungin sosiaalitoimen palveluista. Näin lapsiperheiden haasteisiin saataisiin ratkaisut yhdessä toimipaikassa.

Päivystykseen haetaan malleja. Lääkäritilanne Huittisissa on nyt pitkästä aikaa hyvä ja voidaan miettiä ilta- ja viikonloppupäivystyksien palauttamista jossakin muodossa. Nyt päivystykseen pyrkivä ohjataan kello 15.30 jälkeen Poriin päivystykseen, jossa kuuden tunnin odottelu sairaana ei ole harvinaista. Pitää ottaa eväät mukaan. Laaja päivystys ei ole Satakunnan keskussairaalassa vielä totta.

Erikoislääkäreiden päivystyspäivät halutaan säilyttää uudessakin sote-keskuksessa Huittisissa. Yleisö antoi vahvan tukensa tälle vaateelle.

Paikalla oli paljon Huittisten seudun invalidit ry:n jäseniä. Monelle vammaispalvelulain piiriin kuuluvalle pelkkä arjen sujuminen siedettävästi vaatii monia palveluita. Heille lähipalvelut ovat erittäin tärkeät jatkossakin. He seuraavat Satakunnan
sote-uutisointia todella tarkasti.

Saimme HuittisAreenaan raskaan sarjan panelistit. Juontajana toimi maakuntajohtaja Asko Aro- Heinilä ja keskustelijoina olivat ministeri Petteri Orpo, sote-muutosjohtaja Terttu Nordman, johtaja Lauri Korkeaoja Attendosta, Huittisten perusturvajohtaja Kristiina Piirala ja Jukka Tuori paikallisen Invalidiyhdistyksen edustajana. Areenan avasi kaupunginjohtaja Jyrki Peltomaa.

Suuhun jäi sellainen maku, että sote-uudistuksessa pitää päästä jo tekoihin.