Elinvoimaa Huittisiin juustohöylällä vai lihakirveellä?

26.09.2018 Rami Välilä, varapuheenjohtaja, EL Vampulan yhdistys

Huittisten kaupunginjohtaja on huolestunut kaupungin väestökehityksestä. Elinvoimajohtaja pyrkii vahvistamaan yritysten toimintaedellytyksiä. Mitä tekee sivistyspalvelukeskus?

Tekee nettiin ”piilotetun” lyhytaikaisen kyselyn (9–19.9) kirjastojen merkityksestä kaupungin asukkaille ratkaistakseen keskustan kirjaston henkilöresurssivajeen. Kun sen sijaan pitäisi miettiä, mitä kirjasto on 5–10 vuoden päästä. Mitä siltä odotetaan ja mitä sen tarjoama sisältö voisi olla. Voi vain arvailla, tarvitaanko nykyisen kokoisiakaan kiinteistöjä ja mitä muita palveluja kirjasto kaupungin palvelupisteenä voisi tarjota.

Päinvastoin pitäisi ottaa oppia Vampulan kirjaston aktiivisesta monikulttuurisesta toiminnasta.

Monet kirjaston asiakkaat – lapset, nuoret, työikäiset aikuiset ja eläkeläiset – tarvitsevat autotonta lähipalvelua. Toiminnan siirto keskustakirjastoon johtaa suoraan palvelujen käytön vähentymiseen. Tätäkö halutaan?

Eläkeliiton Vampulan yhdistys on vuoden ajan saanut hoitaa vapaaehtoistoimintaa nettikoulutuksen muodossa varttuneille kaupunkilaisille. Opastus on kaikille avointa ja ilmaista. Kirjastossa on toiminnassa tarvittavat edellytykset ja sopiva tila valmiina.

Taloudelliset resurssit ovat aina rajalliset ja vaativat päättäjiltä viisautta jakoperusteissa.

Käyttäjän silmin Vampulan kirjaston nykytilat lienevät kohtuulliset ja toimivat ja ennen kaikkea palvelu ja yhteistyökyky aivan huippua.

Tuskin aukioloajat ovat niin kiveen hakatut ettei niitä voisi säätää myös keskustassa ja riittääkö sekään kirjastotoimen ongelman ratkaisussa?

Toivomme kaupungin rahoista päättäviltä koko kaupungin elinvoiman tasapuolista varmistamista. Jukka Saarisen ansiokas Lukijan sana (LL 19.9.) selventää kustannusten rakenteen ja kokoluokan. Kysymys kuuluukin, aikooko kaupunki ajaa alas kaupungin vireimmän kylän/lähiön palvelut?

 

Lue Facebook-kommentteja Vampulan kirjastosta täältä.

 

 

Toimituksen huomautus: Huittisten sivistyslautakunta päätti tiistain 25.9. kokouksessaa, ettei kirjastoa lakkauteta, lue lisää täältä.