Lauri Jokisen muotokuvasta

24.07.2019 Huittinen 17.7. Kauko Juusela

Rovasti Lauri Jokisen syntymästä tuli kuluneeksi 100 vuotta 12.8.1995. Tämän johdosta silloin heräsi ajatus seurakuntalaisten ja hänen oppilaidensa keskuudessa maalauttaa rikaslahjaisesta ja paljon kärsineestä sekä kokeneesta sananpalvelijasta  muotokuva.

Tällä tavoin haluttiin kunnioittaa syvän vaon elämässään kyntäneen muistoa. Allekirjoittanut oli yksi puuhamiehistä. Kirkkoneuvosto oli yksimielinen muotokuvan maalauttamisesta.

Lauri Jokinen tunnettiin parhaiten köyhien ja laitapuolella olevien lähimmäisten puolestapuhujana. Ennen muuta on mainittava hänen työnsä sotaorpojen ja -leskien hyväksi tehdystä huoltotyöstä.

Lauri Jokinen oli Lauttakylä-lehden avustaja kuolemaansa asti ja vaikutti myös lehden hallituksessa puheenjohtajana. Näinkö nykyinen toimitus palkitsee hänen lehden hyväksi tekemänsä työn? Lehti (17.7.) otsikoi: Lauri Jokisen maalaus seinältä.

Onneksi kirjan päähenkilöiden ei tarvitse sivullisina katsella muotokuvaa ja siten pillastua ja antaa neuvoja muotokuvasta.

Kirjan kirjoittajan kyky ja taito punnitaan hyvin köykäiseksi siltä kohdin, missä hän kirjoittaa Lauri Jokisesta. Mitalissa on aina kaksi puolta, joista toinen on tarkoituksella unohdettu, kun hänestä on kirjoitettu.

Mainittakoon, että rovasti Jokinen puhui toistakymmentä kieltä ja vihittiin papiksi jo 20-vuotiaana, mikä lienee vieläkin ennätys alallaan.

Lopuksi haluan lainata sen aikaista juhlapuhujaa: ”Lauri Jokisen arvostelijat sekoilevat ennemmin tai myöhemmin omiin verkkoihinsa.”