Henkilöautot 16-vuotiaille

22.11.2017 Eveliina Ahola Äetsän koulu, Sastamala

Moni nuori omistaa nykyään mopoauton. Viime vuosina niiden määrä on lisääntynyt Suomessa merkittävästi. Se on kätevä ja talvellakin lämmin, mutta ohut kerros muovia ympärillä ei tuo turvaa.

Mielestäni 16-vuotiaiden pitäisi saada ajaa henkilöautoilla, joissa on mahdollisesti jokin ajonopeusrajoitus. Jos ostat jo 16-vuotiaana oikean auton, siihen ei tarvitse käyttää rahaa enää 18-vuotiaana. Lisäksi henkilöautoon mahtuu istumaan
useampi kuin kaksi ihmistä.

Mopoautot eivät ole turvallisia. Seinät ympärillä saattavat tuoda turvallisuuden tunnetta, mutta todellisuudessa onnettomuuden sattuessa ohut kerros muovia tai alumiinia ei auta.
Mopoautot ovat myös kalliita. Ne maksavat helposti useita tuhansia euroja, kun taas normaaleja käyttökelpoisia henkilöautoja saa muutamalla satasella.

Ei onnettomuuksilta kuitenkaan koskaan voida täysin välttyä. Vaikka kulkisi polkupyörällä, aina on riski loukkaantua.

Henkilöautoissa tämä riski on kuitenkin tutkitusti pienempi kuin mopoautoissa. Henkilöautoilta vaaditaan tiettyjen kolaritestien läpäiseminen, kun taas mopoautoilta ei vaadita kyseisiä testejä. Henkilöautot ovat siis turvallisempia ja edullisempia kuin mopoautot.

Toiveeni on siis, että mopoautojen käyttöä vähennettäisiin ja nuoret alkaisivat ajaa henkilöautoilla.
Autoissa voisi olla nopeusrajoitteena esimerkiksi 50 km/h, ja nuoren täytettyä 18 rajoitus poistettaisiin.