Keskustan kehittämiseen pitää satsata

22.08.2018 Mika Stenfors, yrittäjä, kaupunginvaltuutettu

Jatkuvasti kehittyvä keskusta on elinehto pienten kaupunkikeskustojen olemassaololle. Kaupunkilaisten sujuva liikenne, moninaiset kävely- ja pyöräilyreitit sekä sopivat levähdyspaikat luovat edellytykset kuntalaisten virkistymiselle.

Keskustaa halkovien jokiemme valjastaminen tähän tarkoitukseen on erittäin tärkeää. Lauttakylän synnyinseutu rautasillan kupeessa olisi mainio aloituskohde tälle toiminnalle. Viihtyisät oleskelualueet, kunnollinen veneilylaituri vanhan Lauttakylä-höyrylaivan lähtöpaikalle, pienten lasten uimapaikka hiekkarantoineen sekä leikkipaikka vanhan kylpylän alueelle olisivat todellisia satsauksia meille kuntalaisille.

Hyvinä esimerkkeinä toimivista uimapaikoista löytyy vanhan Keikyän alueelta Patsaspuistosta ja Esson rannasta. Ei tavoitella kuuta taivaalta, vaan tehdään yksinkertaista ja edullista.

Torin paikaksi olisi tarjolla rautasillan molemmilla puolilla olevat tyhjät tontit, joiden ohi virtaa autojonoja tekemään ostoksia. Torin pitää sijaita valtavirran äärellä, koska torille ei enää mennä varta vasten. Parkkipaikat riittävät varmasti ja ruuhkat iltapäivisin ja lauantaisin olisivat hyvä merkki kaupunkikeskustan vetovoimasta. Näin toimii muun muassa Urjalan tori, jossa on vanhanajan toritunnelmaa.

Vanha torimme on hyvä (huono) esimerkki taantuvasta torista. Asiakasvirrat ovat pienet tällä alueella ja tori toimii pääosin pysäköintipaikkana.

Juuri valmistunut Kirkkopuisto luo mahtavan kulkuväylän kirkolle ja Risto Rytin-patsaalle. Alueen arvokkuus nousee entisestään. Pääkäyttäjinä tällä alueella ovat kuitenkin yläkoululaiset aamu- ja iltapäivisin. Toivottavasti heidän reittinsä yhtyvät upouusien käytävien kanssa, niin alue pysyy siistinä myös tuleville sukupolville.

Kuntalaiset odottavat pieniä, mutta tarpeellisia parannuksia vuosittain. Suunnitelmia esitellään tasaisin väliajoin, mutta toteutus on hidasta/puuttuu kokonaan. Näin kuntalaiset vieraantuvat kaupungin päätöksenteosta ja lakkaavat tekemästä ehdotuksia. Vastaavasti pienikin tekeminen huomataan ja se saa kiitosta.

Joella, järvellä ja merellä mieli lepää!