Vampulan sykkivä sydän, elinvoimainen olohuone

19.09.2018 Jukka Saarinen, yrittäjä Vampula

Aurajoen rannat on turkulaisten viihtyisä olohuone. Turku on hoksannut vahvistaa luontaista suuntausta panostamalla rantamaiseman rakentamiseen ja kehittämiseen. Jos haluat kurkistaa punkalaitumelaisuuden sisimpään, mene aistimaan Punkalaitumen torstaitorin tunnelmaa. Heti aamulla. 

Yhteinen olohuoneolo on ainutlaatuinen kokemus. Vampulan sykkivä sydän ja kotoisa olohuone on kirjasto. Se on monella tavalla Vampulan ja koko Huittisten kaupungin elinvoiman esimerkillinen edelläkävijä. Kirjastoa käytetään ahkerasti ja siellä järjestetään paljon erilaisia tapahtumia varsinaisen lainaustoiminnan lisäksi.

Kaikki vampulalaiset ovat ylpeitä ja kiitollisia hyvästä kirjastostaan sekä sen idearikkaasta, ahkerasta ja valloittavasta vetäjästä.

Kirjasto on erittäin tärkeä niin koululaisille kuin ikäihmisillekin, joille paikan saavutettavuus on Huittisten kirjastoa huomattavasti helpompaa.

Huittisten kaupungin sivistyspalvelukeskus on juuri kartoittanut pikanettikyselyllään kuntalaisten mielipiteitä mahdollisista kirjastoverkon muutoksista ja säästökohteista. Yhtenä vaihtoehtona on Vampulan kirjaston sulkeminen. Niin ei saa
päästä tapahtumaan.

Kirjastotoimeen kohdistuvat säästötoimet tulivat ajankohtaisiksi ilmeisesti siksi, että pääkirjastosta on jäänyt eläkkeelle yksi kirjastovirkailija. Houkutus paikan täyttämättä jättämiseen on melkoinen. Kun siinä tilanteessa esille nostetaan ajatus Vampulan hyvin toimivan kirjaston lakkauttamisesta, kannattaa päättäjien katsoa peiliin.

Huittisten kirjastopalvelut olivat viime vuonna noin puoli miljoonaa kaupungin 76,8 miljoonan euron kokonaismenoista. Kun kuntien kirjastopalvelut yleensä ovat noin 1,1 prosenttia kuntien budjeteista, on lukema Huittisissa 0,7 prosenttia.

Suositusten mukaan kirjastotoimessa pitäisi olla 0,8 – 1 henkilötyövuotta tuhatta asukasta kohti. Huittisissa suosituksista jäädään kauas jälkeen. Jos nyt jätetään yhden kirjastovirkailijan paikka täyttämättä, nykyisiä palveluja ei voida ylläpitää. On pakko supistaa.

Kansainvälisten arvioiden mukaan kirjastojen taloudellinen vaikutus on se, että yksi kirjastolle sijoitettu euro hyödyttää yhteiskuntaa 3–4 eurolla. Säästön sijaan Huittisten päättäjien pitäisikin vahvistaa kirjastotoimea, ja kulttuuria yleensä, ei supistaa. Se on kestävää elinvoimatekoa se.