Vielä vastine Sakari Sarkimaalle

14.08.2019 Timo Kouttu

Lauttakylä-lehdessä 7.8.

Provokaatio on mielestäni siinä, että kirjoittaa Lauri Jokisesta vain negatiiviset asiat lehteen, eikä oikeudenmukaisuutta korostavalla henkilöllä ole mitään hyvää sanottavaa hänestä.

Jos rouva Koivisto olisi mainittu jossakin Sarkimaan kirjan sivulauseessa, olisi se menetellyt. On melko naivia kerrata hänen tarinaansa tai verrata kirjan ”päähenkilön” elämään! Kumpikaan ei ollut rakuuna eikä raivaaja. Kirjan nimi on epäonnistunut.

Tätä kautta kirjoittaja avasi hyvin kaunaisen vihansa Jokiseen ja menneisiin vuosiin, joita ei ole täällä kokenut.

”Sattumia”-kirjassa on nuorten kertomuksia ja tarinoita opettajista, mutta eivät ne mitään vihapuheita ymmärtääkseni ole lietsomaan Sarkimaan tapaisia juttuja. Kyllä me opettajia aidosti kunnioitimme erinäisistä epäoikeudenmukaisuuksista huolimatta, toista on nyt!

Aika oli toinen. Missä olisimmekaan, ellei vastavoimia marxilaisaatteille olisi ollut ja pantu hanttiin? Hyssyttely ei niissä oloissa auttanut, vasta myöhemmin kyllä.

Vastapuolellakin on nyt ilmaisuvapaus.

Vitsan käyttö oli yleistä. Itse hain ja sain, tosin en opettajalta. Opettaja Maire Luukola pesi suuni saippualla, kun kielikello kanteli, että olin kironnut. Karttakeppiä tuli sormille ja hiustupsukin lähti joiltakin opettajien käsittelyssä. En minä tästä seonnut silloin, enkä myöhemminkään.

Nyt, kun tämän tietyltä suunnalta tulleen vapaan kasvatuksen hedelmiä nautitaan, on mielenterveysongelmia kolmanneksella opiskelijoista. Paljon vähemmän, tuskin ollenkaan, oli tiukan kurin aikana, vaikka vääryyksiäkin sattui.

Olin Kankaanrannan suvun kanssa 50 vuotta tekemisissä ja naimisissa, joten tunnen perin pohjin naisten heikkoudet. Jokista ei niissä nyyhkeissä mainittu. Ahaa-elämys on tullut jälkiviisautena, kuten usein käy.

Sakari Sarkimaa asettuu täysin sivullisena moraaliseksi ylituomariksi asiassa, joka ei hänelle mitenkään kuulu anteeksipyyntövaatimuksineen seurakunnan ja yhteiskoulun taholta. Oh, oh!

Pitäkäämme kumpikin mielipiteemme riidatta ja hymyillään, jos tavataan.