Hyviä kokemuksia omalääkäristä

14.03.2018 Kirsti Kärki, Vampula

Vampulassa jäi eläkkeelle lääkäri, joka on ollut täällä 40 vuotta. Tuntui siltä, että meillä vampulaisilla oli omalääkärisysteemi. Ja siitä sain aiheen kirjoitukseeni.

Mietin, miten paljon viedään yhteiskunnan varoja, kun juostaan lääkäriltä lääkärille sen vuoksi, ettei ensimmäiseltä lääkäriltä ole saatu miellyttävää vastausta. Tai ei ole päästy jatkohoitoon.

Minusta turhaan, sillä potilaan kaikki käynnit lääkäreiden luona kirjataan sähköisiin potilastietoihin, joita sitten myös se ”uusi lääkäri” lukee.

Kolmannella lääkärillä on jo helpompaa, sillä hän voi lukea potilaan historiasta hänen aikaisemmat diagnoosinsa ja näkee, mitkä hoidot eivät ole tehonneet, ja näin aina ”uuden lääkärin” on jo helpompi päättää vaihdetaanko lääkitystä vai lähetetäänkö potilas eteenpäin.

Tähän samaan tulokseen olisi varmaan se ensimmäinenkin lääkäri voinut jo potilaan useamman käynnin jälkeen tulla. Toiseksi, se ensimmäinen lääkäri voisi olla vielä parempi, kun hän tietäisi ja tuntisi potilasta paremmin. Tietäisi ruokavalion,  harrastukset, kotiolot ym. Kaikki nämä vaikuttavat terveyteen.

Olen kokenut omalääkärisysteemin Euroopassa. Siellä lääkäri sai valita potilaan, mutta myös potilas sai valita lääkärin. Vasta kun molemmat olivat tyytyväisiä toisiinsa, homma pelasi. Sen jälkeen piti mennä aina omalle lääkärille.

Esimerkiksi Lyypekissä tunsin ihmisiä, joilla todella oli 40 vuoden ajan ollut sama lääkäri, joka hoiti yleensä koko perhettä.

Omalääkäri ei hoida kaikkia vaivoja. Hän on kuitenkin portti muualle. Toiseksi, jos lääkärillä ei ole potilaita, niin eipä sitä rahaakaan tule. Joskus mietin, miten hankala potilas saa itselleen lääkärin ja miten hankala lääkäri saa itselleen potilaita.

Minäkin valitsin niin Lyypekissä, Antwerpenissa kuin Lontoossa lääkärin jo ennen sairastumista. Kävin hänen juttusillaan noin tunnin ajan. Näin päästiin tutuiksi jo ennen sairastumista.