Vampulassa oma oodinsa

12.12.2018 Jukka Saarinen, Vampula

Helsinkiin viime viikolla avattu keskustakirjasto Oodi Suomen 100-vuotisjuhlavuoden merkkihankkeena on piste iin päälle pääkaupungin keskustan tulevaisuuskuvan rakentumisessa. Samaan kokonaisuuteen istuvat hienolla tavalla musiikkitalo, modernin taiteen museo Kiasma ja hiljattain avattu Amos Rex. Eikä niiden kyljessä oleva eduskuntakaan pääse kuvaa rikkomaan.

Sadan miljoonan euron Oodi voidaan Åbo Akademin ihmisoikeusinstituutin johtajan, Elina Pirjatanniemen mukaan nähdä ylistyslauluna, oodina, koko Suomen kirjastolaitokselle. Hän sanoo maamme olevan täynnä mahtavia kirjastoja.

Yksi tällainen mahtava kirjasto löytyy Huittisten Vampulasta. Se on oodi satakuntalaiselle kirjastotoimelle. Täällä tehdään jo nyt samoja asioita kuin Helsingin keskustassa sijaitsevassa uudessa sivukirjastossa, jonka ompelukoneita ja kolveja ihastellaan rakennuksen huikean arkkitehtuurin lisäksi kaukana maan rajojen ulkopuolellakin.

Suomen Kirjastoseuran toiminnanjohtaja Rauha Maarno vakuuttaa, että Suomen kirjastoilla pyyhkii hyvin. Näin on Vampulassakin.

Kun vampulalaiset ovat nousseet seisomaan oman kirjastonsa puolesta, on se saanut kaupungin virka- ja luottamushenkilöt valpastumaan. On hienoa, kun nyt kaikilta suunnilta vakuutellaan, ettei Vampulan kirjastoa suljeta.

Jos tämä tarkoittaa myös sitä, ettei Huittisten kirjaston toimintaa kokonaisuudessaankaan supisteta, ovat vampulalaiset innostuneena ja iloisina valmiita yhteistyössähienon sivukirjastonsa kanssa kehittämään toimintaa niin, että se pysyy vähintäänkin samanlaisena viihtyisänä olohuoneena ja monen toiminnan tyyssijana kuten tähänkin saakka.

Dosentti Elina Pirjatanniemen mukaan kirjasto on yhdenvertaisuuden ja demokratian kehto.

Huittisilla on tallitilaansa nuorisokäyttöön uudistavaa pääkirjastoa ja valloittavaa Vampulan sivukirjastoa myöten loistava mahdollisuus yhtyä koko kansan oodiin sivistyksen ja demokratian rakentamisen edelläkävijänä.