Korjaantuuko mökkiveron ylilyönti nyt?

11.09.2019 Juha Lehtinen, Harjavalta ja Esko Nurmi, Helsinki

Lauttakylä-lehti kertoi 28.8. Huittisten ensi vuoden budjetin valmistelusta. Siinä yhteydessä kaupunginjohtaja Jyrki Peltomaa mainitsi, että kiinteistöveroprosentteja korotetaan valtakunnalliseen keskiarvoon. Tästä on kaupunginhallituksen linjaus.

Viime syksynä kaupunginjohtajalla oli suunnilleen samansisältöinen maltillinen ehdotus kiinteistöveroista. Poliitikot äänestivät esityksen kumoon.

Päätökseen tuli muun muassa se, että vapaa-ajan rakennusten kiinteistövero nousi 100 prosenttia ja rakentamattomille tonteille uutuutena valtakunnallinen maksimivero.

Kirjoitimme, verolippujen tipahdettua, shokkikorotuksesta tämän lehden Lukijan sana-palstalle 23.3. ja 3.4. viime keväänä.

Mitään selitystä kaupungin äkkiliikkeelle emme saaneet. Siitä voi päätellä päätöksen olleen harkitsematon.

Kirjoituksistamme tulivat myös ilmi valtakunnalliset ja lähikuntien veroprosentit sekä asian käsittelyvaiheet Huittisissa. Mökkiveron osalta Huittinen huitelee ylhäisessä yksinäisyydessään.

Kaupunginhallituksen uusi linjaus ei voi tarkoittaa muuta, kuin että Huittinen alentaa mökkien kiinteistöveron valtakunnalliseen keskiarvoon.

Vapaa-ajan asujat ovat kunnalle oiva lisä elinvoimaisuuden ylläpidossa. Siksi Huittisten ei kannattaisi hankkiutua epäystävällisen mökkikunnanmaineeseen. Verottamisessa niin kunnan kuin valtionkin pitää olla tasapuolinen ja ennakoitava.