Rahastus ei miellytä

10.01.2018 Vesa Laitala

Loima–Korkeakoski–Kaharila-jätevesiosuuskunnasta käytävässä keskustelussa on syntynyt käsitys, että Loimassa vastustetaan osuuskuntaa. Se ei pidä paikkaansa. Osuuskuntaa ei vastusteta, vaan osaa sen säännöistä.

Säännöissä muun muassa todetaan, että osuuskunnan kokous voi yksinkertaisella enemmistöllä päättää, että liittymäsopimuksen tehneiltä voidaan periä ylimääräinen maksu uusien verkostojen tai laitteiden rakentamiseksi tai vanhojen korjaus-, huolto- ja kunnossapitokustannusten kattamiseksi tai kiinteistön ostamiseksi. Maksu voidaan periä samalla ehdolla kuin liittymismaksu, tai se voidaan ottaa lainana.

Samassa pykälässä sanotaan, että ylimääräistä maksua peritään tai otetaan lainana jäseniltä samojen perusteiden mukaan kuin liittymismaksua tai sen mukaan kuin jäsen käyttää osuuskunnan palveluita.

Ylimääräistä maksua voidaan kunkin tilikauden aikana määrätä enintään jäsenten liittymismaksujen verran. Liittymismaksu on 5 000 euroa.

Eikös tämä tarkoita sitä, että jos osuuskunnalle tulee rahavaikeuksia, sen jäsenet voivat joutua maksamaan joka tilikausi tuon 5 000 euroa? Tämmöistä rahastusta en minä, eikä moni muukaan voi hyväksyä.

Osuuskunnan säännöissä todetaan myös, että osuuskunnan jäsen on velvollinen luovuttamaan osuuskunnan käyttöön korvauksetta maata jäsenten kiinteistölle johtavien osuuskunnan viemärijohtojen ja pumppaamojen sekä niiden sähköliittymien rakentamista, korjaamista, ylläpitoa ja uusimista varten. Ei kai toisen tontille voida noin vain tulla ilman korvauksia?