Onko kullan kaivaminen kalliosta järkevää?

10.01.2018 Vihreäksi muuttunut lääkäri Markku Ellonen

Kultaa on maailmassa kaivettuna enemmän kun ihmiskunta koskaan tarvitsee. Maailman pankkiholveissa on 180 miljoonaa kiloa ja Suomenkin pankissa 50 tuhatta kiloa. Ja koko ajan kaivetaan lisää.

Suomessakin on innostuttu, kun Kittilässä on Euroopan suurin kultakaivos, jonka vuosituotanto oli vuosi sitten 6 300 kiloa. Se työllistää satoja mainareita, ehkä jopa 20 vuodeksi. Onni Lapin raukoille rajoille ja kanadalaiselle kaivosyhtiölle.

Entä meidän Jokisivumme, jossa on kultaa vain 3,6 grammaa tonnissa kiveä?
Kultaa ei tarvita lisää. Sen louhiminen kuluttaa valtavasti luonnonvaroja ja aiheuttaa suuren hiilijalanjäljen. Yhden sormuksen kaivaminen tuottaa 2 000 kiloa jätettä.

Kultaa pitäisi kierrättää, eli kaivaa komeroista eikä kalliosta. Tämä kierrätys toteutuukin nykyisin hyvin.

Onko muutaman ihmisen työllistäminen täällä etelässä niin tärkeä asia, että se oikeuttaa näin epäekologiseen toimintaan. Ympäristöä turmellaan, ilmakehää pilataan ja tuotos on tarpeeton.

Nykyään tarvitaan kobolttia, nikkeliä ja litiumia etenkin sähköautojen akkuihin. Näitä kaikkia on Suomen kallioperässä, ja niiden kaivaminen hyödyttäisi maapallon ilmakehää paljon enemmän kun kullan kaivu. Talvivaarasta saadaan kobolttia ja nikkeliä, ja Pohjanmaalta taitaa löytyä litiumia.

Kullankaivu Jokisivulla on täydessä vauhdissa ja kaupungin imago on siitä kirkastunut.

Onko ekologisen asiatiedon lisääminen kullasta nyt oman pesän likaamista?
Hetkellinen ilo Jokisivun kullankaivusta saattaa tulevaisuudessa olla katumuksen paikka. Ken elää, hän näkee.