Riksa polkee, vai polkeeko?

09.10.2019 Arja Lehtonen

Kyllä minä mieleni pahoitin, hiukan harmistuin, lopulta kamalasti kiukustuin ja kynään tartuin.

Luin lehdestä, että kaupunki sai lahjoituksena kahden istuttavan riksan vanhusten ulkoiluttamiseen, hieno idea.

Annalan hoivakodista aloitetaan ja vapaaehtoinen kuljettaa. Jatkokohteet lueteltu listalla. Mitä, mitä! Listalta puuttuivat Iltatuuli, Tuulentupa ja Tuulensointu. Eli yksityisen firman (Attendon) hoivakodit. Kaikissa kyseisissä hoivakodeissa on kuitenkin enemmistö asukkaista huittislaisia.

Onko meidän asenteemme vieroksuva, koska omistaja on yritys? Vai arvostammeko sitä, että kun Huittisten kaupunki ei pysty hoitamaan kaikkia vanhuksia, vastuun ottaa yrittäjä? Varmaa on, että tarve hoivakoteihin tulee lisääntymään vanhusten määrän kasvaessa ja lasten määrän vähentyessä. Kaupunkikuitenkin katsoi parhaaksi lopettaa Ainokodin.

Kotihoito ei myöskään tule loputtomiin kestämään yhä lisääntyvää painetta ja vanhukset eivät kuitenkaan loputtomiin pysty elämään omissa kodeissaan. Odotettavissa on siis uusia yksityisiä hoivakoteja.

Attendon hoivakotien hoitajat, joista aika moni on huittislainen, ovat valmiita toimimaan riksakuskeina asukkailleen. Valitettavasti joudun epäilemään, että mikäli kuskauksessa turvaudutaan vain vapaaehtoisiin, riksa ruostuu käytön puutteeseen, missä toivon olevani väärässä.

Eli ratkaisuna voisimme antaa riksan kaikkien halukkaiden käyttöön. Yhteyshenkilölle soitto  ja sopimus seuraavasta kohteesta. 

Käytännön järjestely vaatii jo toimenpiteen jos toisenkin. Ajopäiväkirja on välttämätön. Mitä, missä, milloin, montako ulkoilutettu jne. Ehkä kaupunki perustaa riksajohtajan viran. Johtajien viran täyttö kun tuntuu olevan kaupungin päättäjien ratkaisu ongelmien hoitoon.

Itse vanhustyön vapaaehtoisena koen jokaisen käymäni hoivakodin ottavan vieraat lämpimästi vastaan. Hymyilevä hoitaja tulee tervehtimään ja asukkaat kertovat voivansa hyvin, tunnelma on lämmin.

Jos jossain päin Suomea tilanne onkin huono, me saamme olla hoitajistamme onnellisia ja ylpeitä. Meidän vanhuksillamme on kaikki hyvin. Pidetään huoli, että niin on jatkossakin, tasapuolisesti jokaisella sektorilla.