Mökkivero – haittavero vai ylellisyysvero?

09.10.2019 Esko Nurmi

Miksi Huittisissa vapaaajan asuntojen kiinteistöveroprosentti on viisi kertaa korkeampi kuin vakituisten asuinrakennusten? Kysymykseen on kaivattu vastausta.

Kaupunginjohtaja Peltomaa antoikin vähän vihjettä laajassa kuntatalouskatsauksessaan (LL 25.9.) Hän totesi, että kiinteistöveron eroissa kysymys oli poliittisten päättäjien ”arvovalinnasta”.

Eipä virkamies ehkä voikaan sen enempää lausua varsinaisten päättäjien omaehtoisesta linjanvedosta. Arvovalinta on muodikas sana, jonka sisältö jäi arvailtavaksi.

Olisiko luottamushenkilöiden mielessä liikkunut ajatus, että mökkeily on herrojen herkkua, joten lätkäistäänpä sille ylellisyysvero? Vai olisiko herännyt halu tehdä Huittisissa oma ilmastoteko ja hillitä haittaverolla turhanaikaista autolla ajelua ja lämmittämistä.

Kohtuullisuus ja tasapuolisuus ovat nekin arvoja, mutta niille ei ollut sijaa tässä arvovalinnassa, joka johti vapaa-ajan rakennusten ennätysmäiseen verotukseen.

Huittinen on tuoreiden väestöennusteiden mukaan väestötappiosta kärsivä paikkakunta tulevina vuosikymmeninä. Sen takia kannattaisi yrittää pitää kiinni myös vapaa-ajan asutuksesta. Se torjuu omalta pieneltä osaltaan autioitumista.