Rinki Oy vastaa Tildalle

07.08.2019 Pertti Tammivuori, operatiivinen johtaja Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy

Tilda kysyi (LL 31.7.) kuka maksaa Rinki-ekopisteelle tuotujen, sinne kuulumattomien jätteiden kuljetuksen ja käsittelyn.

Kuten Tilda mainitsi, Rinki-ekopisteelle saa tuoda vain muovista, kartongista ja lasista valmistettuja pakkausjätteitä sekä pienmetallia ja paperia.

Todella hyvä asia, että Tilda nosti asian esiin.

Valitettavasti lajitteluastioihin tuodaan myös sinne kuulumatonta jätettä. Se joudutaan yleensä jossain kierrätysprosessin vaiheessa poistamaan muun materiaalin joukosta ja se luonnollisesti maksaa.

Rinki-ekopisteille tuodaan kaikkea asiatonta, kuten wcpönttöjä ja huonekaluja sekä rakennusjätettä. Tämän muun jätteen pois viemisen kokonaiskustannus Suomen Rinkiekopisteistä maksaa noin puoli miljoonaa vuodessa.

Pyrimme luonnollisesti löytämään ylimääräisen jätteen tuojat ja vuosittain teemmekin toista sataa ilmoitusta poliisille asiasta.

Rinki hoitaa siivouksen ja kuljetuksen, mutta välillisesti suurin osa tuosta kustannuksesta lankeaa lopulta niille lajittelijoille, jotka lajittelevat oikein eli kaikkien pakattuja tuotteita ostavien kuluttajien niskoille.