Vanhustenhoitoon uutta voimaa

08.06.2010 Tuleva vanhus

Kunnallisia vanhainkoteja ei saa lopettaa, koska palvelukotiasumisen asukkaita on vähemmän. Ovat kotona niin kauan kuin pystyvät.
Missä hoidetaan sairaita potilaita, kun sairaalaosastoja muutetaan.
Yksityisissä hoitokodeissa asuminen on kallista. Kunnalliset tahot ja sotaveteraanijärjestöt voisivat perustaa hoitokoteja, tulisi hoidettua sotaveteraanitkin.

Kotihoidosta ajattelen, että kotona pitäisi käydä kaksi henkilöä kerralla. Toinen hoitaisi asukkaan, toinen siivoisi, tiskaisi ynnä muuta sellaista.
Vanhus ei kotihoidossa muista ottaa lääkkeitä. Hän voi jättää hellan päälle. Yksinäisyys korostuu ja itsetuho, kun on avuton.
Laitoksissa sentään järjestetään ohjelmaa.
Ovatko kaikki koulutetut sairaanhoitajat ja perushoitajat työllistetty? Mistä riittää henkilökuntaa kotikäynneille? Kyllä siellä kotona pitää käydä enemmän kuin yhden. Kenellä vastuu? Asiakkaan luona pitää käydä suomea tai kotikieltä puhuvien hoitajien.

Pitäisi perustaa seniorivanhuspalvelukeskus. Autettaisiin vaikka tietokoneasioissa ja apuvälineissä. Niin että seniorivanhus tunsi olonsa turvalliseksi. Muistakaa: suuret ikäluokat tulossa vanhoiksi.