Ainutlaatuinen Vanhakoski

03.06.2010 Kirsi Mäki Huittisten seudun ympäristöyhdistyksen hallituksen jäsen

Timo Kouttu oli käynyt Vanhallakoskella eikä ollut ilmeisesti kyennyt nauttimaan näkemästään ja kokemastaan. Kiersimme Huittisten seudun ympäristöyhdistyksen porukalla luontopolun viime viikolla ja olimme varsin tyytyväisiä opaskyltteihin, polun kuntoon ja saamiimme elämyksiin.
Timo Koutun kannattaakin pyytää seuraavalla kerralla esimerkiksi kasveihin perehtynyt luonnonystävä mukaan, niin anti alkaisi näyttää toisenlaiselta. Vanhaltakoskelta löytyy hienoja lehtokasveja, jotka juuri nyt alkukesästä ovat parhaimmillaan.
Tervetuloa siis lämpimästi mukaan esimerkiksi Luonnonkukan päivänä 20.6. opastetulle kasviretkelle Vanhankosken kasveja tunnistamaan!
”Ruokottomissa lammissa” kasvaa mm. kalmojuuri, jonka löytyminen oli itselleni varsinainen elämys muutama vuosi sitten. Lahopuun määrä on juuri sellainen kuin kunnon lehdossa pitääkin olla, ja jos se häiritsee silmää, niin on parasta pysyä suomalaisessa keskivertometsässä, josta nykyään jyystetään kannot ja hakkuutähteetkin minimiin.
Ehkä ainutlaatuisinta Vanhallakoskella on kuitenkin tälle alueelle harvinainen äänimaisema – kosken kuohusta voi nautiskella joen rannassa ja samalla nauttia eväistä mukavalla taukopaikalla. Mustapääkerttu todennäköisesti samalla lurittaa taustalla.