Sanomalehtiviikolla otettiin kantaa

06.02.2019

Sanomalehtiviikon 28.1.-1.2. teemana oli vaikuttaminen. Lauttakylän koulun 5A- ja 6A-luokan oppilaat haluavat vaikuttaa mielipidekirjoituksillaan monenlaisiin asioihin.

 

Lisää kauppoja ja ravintoloita Huittisiin

Haluaisimme Huittisiin enemmän kauppoja. Esimerkiksi nykyisen Säästömarketin tilalla kuuluisi olla Prisma.
Myös Huittisissa saisi olla vain yksi Hese ja vaikka ABC:n Hesen tilalle tulisi joku muu ravintola.
Aaro ja Samuel 5A

 

Säästäminen vaikuttaa nuorten koulunkäyntiin

Kaupungin säästämisestä johtuen uuden koulun rakentamista lykätään. Me olemme koko ala-asteen olleet väistötilassa ja tulemme olemaan. Mutta haluan, että tulevaisuuden lapset saavat kunnon koulutilat. Toivon, ettei kaupunki enää lykkää tai vaihda uuden Lauttakylän koulun rakentamispäätöstä.
Aarni 5 A

 

Nuorisotalo nuorille

Tänne voisi tulla nuorisotalo, ettei koulun jälkeen jotkut riehuisi kaupoilla ja muualla. Olisi turvallisempaa olla koulun jälkeen. Nuorisotalosta olisi paljon hyötyä. Nuorisotalon pitäisi olla hyvä ja siellä pitäisi olla tekemistä. Sen pitää olla turvallisen tuntuinen. Sen kannattaisi olla koulun lähellä, ettei joutuisi kävelemään. Haluaisin nuorisotalon, koska olisi helpompi olla koulun jälkeen. Aikuisten ei tarvitsisi olla huolissaan lapsistaan.
Jade 5A

 

Nuorisotalo alakoululaisille

Haluaisimme nuorisotalon alakoululaisille, koska alakoululaiset oleskelevat kaupungilla. Nuorisotalo kannattaa hankkia alakoululaisille, koska he näkisivät ystäviä.

Nuorisotalolla voisi tehdä kivoja asioita esim. pelata pelejä, leipoa ja askarrella. Nuorisotalo voisi olla auki klo 17.00 – 20.00 maanantaisin ja torstaisin.

Koska vapaa-ajalla ei ole kauheasti tekemistä, tarvitsemme nuorisotaloa alakoululaisille.
Pinja ja Taimi 5A

 

Varsinkin nuorilla isot ulkonäköpaineet

Ulkonäköpaineet ovat aivan normaaleja ja varsinkin nuorilla ulkonäköpaineet kasvavat entisestään. Finnit, hormonit, karvat ja muodot. Kaikki tulevat melkein samaan aikaan.

Ulkonäköpaineet tulevat melkein kaikille, eikä kukaan ei ole yksin niiden kanssa, vaikka joskus luuleekin niin. Kukaan ei ole samanlainen.

Itse koen suuria ulkonäköpaineita. Tuntuu kuin olisin liian painava, ruma ja kaikkea muuta. Tiedän, että en ole yksin, vaikka välillä siltä tuntuukin.

Koulussa, kotona ja kavereiden kanssa pitäisi enemmän puhua tästä asiasta. Ihmisten pitäisi kehua muita enemmän, koska sitten paineet vähentyisivät.
Ella 6A

 

Kotiintuloaikoja tarvitaan

Minun mielestäni nuorilla pitää olla kotiintuloajat koko peruskouluajan.

Jos on kylässä kaverilla, niin sen voi aina tapauskohtaisesti sopia. Jos on yksin käymässä kirjastossa, pitää lähteä sieltä ennen sulkemisaikaa ja tulla suoraan kotiin. Harrastuksiin pitää mennä suoraan ja sieltä tulla suoraan kotiin, jos itse niissä kulkee.

Miksi pitää olla ajat? Jotta säilyy vanhemmilla tieto, missä nuori menee ja kenen seurassa.

Jos ei ole mitään väliä, niin nuoresta saattaa tuntua, ettei hänestä ja hänen tekemisistään välitetä.

Jos ei ole aikoja, niin nuori saattaa joutua virkavallan ja sosiaalityöntekijöiden kanssa tekemisiin. Vastuu on kodilla.
Joonas 6A

 

3.–6.-luokkalaisille tekemistä

Muutama vuosi sitten 3.–6.-luokkalaisilla oli vielä paikka, jossa voi viettää aikaa koulun jälkeen tai muuten vain olla vapaa-ajalla.

Nyt iltapäiväkerho on siirtynyt 1.–2.-luokkalaisten lapsien kanssa Nuorisoklubin tiloihin, joten kaikki joutuivat siirtymään heidän tieltään. Nyt siis ei 3.–6.-luokkalaisilla oikein ole mitään paikkaa, mihin mennä viettämään vapaa- aikaansa.

Toki monilla nuorilla on harrastuksia, osalla vähän ja toisilla paljon. Kaikilla ei ollenkaan. Kun harrastuksia ei ole, voi olla, ettei keksi mitään kiinnostavaa tai järkevää tekemistä turhalle ajalle. Vaikka paljon aikaa menee tietty läksyihin, kavereihin, perheeseen ja muuhun, aikaa on silti paljon, jolloin ei vain ole tekemistä.

Tekemisen puutteen takia aika voi mennä sohvalla makoiluun, puhelimella oloon, tv:n katseluun, kylällä ja muualla vetelehtimiseen ja muuhun samantapaiseen.

Esimerkiksi Vampulassa on enemmän tekemistä nuorille, vaikka heitä on siellä tuplasti vähemmän kuin täällä muualla. Tosiasiassa 1.–2.-luokkalaisilla ja jopa yläastelaisillakin on enemmän tekemistä kuin muilla ala-asteikäisillä. Toki 3.–6.-luokkalaisille on jo järjestetty muutamia kerhoja, kuten seurakunnan järjestämä kokkikerho, tapahtumia joillain nuorisoklubeilla ja tapahtumia ulkonakin.

Kuitenkin mielestäni sieltä puuttuu muutamia asioita. Yksi, joka mielestäni sieltä puuttuu, on jokin iltapäiväkerhon tapainen kerho, jonne 3.–6.-luokkalaiset nuoret voivat mennä koulun jälkeen. Siellä he voisivat pelata, tehdä läksyjä ja olla siellä silloin tällöin tekemässä kaikkea hauskaa.

Toisaalta en ole aivan varma, miten se saataisiin mahtumaan oikein mihinkään. Kun iltisläiset ovat vallanneet Nuorisoklubin, ei oikein paikkoja ole. Lauttakylän kouluun rakennettu kirjasto olisi kiva paikka, mutta se on liian pieni. Huittisten kirjaston kirjastoauton säilytyspaikasta en oikeastaan tiedä mitään, mutta se voisi ehkä olla hyvä paikka. Samoin Huhkolinna, uusi liikuntahalli tai Nuorisoklubi. Nuorisoklubilla on sisällä väliseinä. Väliseinän toiselle puolelle mahtuisi iltisläiset ja toiselle puolelle sitten me nuoret.

Paikka tulisi oikeasti joillekin tarpeen ja on oikeasti tärkeää, että tuommoinen saataisiin tänne Huittisiin.

Toivoisin todella, että päättäjät ymmärtäisivät, kuinka tärkeää on nuorelle paikka, jossa pystyisi viettämään luppoaikaa. Olisin todella innoissani, jos tämmöinen joskus saataisiin järjestettyä.
Venla 6A

 

 

Lisää koululaisten mielipidekirjoituksia voi lukea täältä.