Asettuako ehdokkaaksi kirkkovaltuustoon?

25.05.2010 Reino Pispanen kirkkovaltuutettu Huittinen

Lähiaikoina tulee ajankohtaiseksi uusien ehdokkaiden asettaminen seurakuntavaaleissa. Jokaisen kannattaa tarkoin harkita ehdokkaaksi asettumistaan.
Onko sinulla jotakin sanomista valituksi tultuasi luottamuspaikkasi ja ehdokkaaksi asettumisen suhteen? Vaikka olet vilpittömässä mielessä lähtenyt ehdokkaaksi, niin voi olla, ettei sinulla valittuna ole mitään mahdollisuuksia vaikuttaa ja tehdä mitä haluaisit seurakuntasi hyväksi.
Huittisissa näyttää olevan perinne, että sinun puolestasi päätökset tekevät ne, joiden halutaan päättävän seurakunnan asioista tulevana nelivuotiskautena. Olkoon äänestäjien tahto mikä tahansa.
En halua mukautua tähän huittislaiseen ajattelutapaan, joka tuntuu kummalliselta. Kun vaalin tulos vahvistetaan, alkaa nurkan takaa tulla henkilöitä, jotka sanovat, miten toimitaan ja kuka valituista tekee mitäkin.
Olen ollut tämän kirkkovaltuustokauden valtuutettuna, eikä mitään asioita ole mennyt eteenpäin. Onko tämä osoitus siitä, että olen jäänyt ulkopuolelle kirkolle kuuluvasta valtakunnallisesta kehityksestä?
Vai onko tämä osoitus siitä, miten tuntemattomuudesta tullut jätetään keskeisestä päätöksenteosta ulkopuolelle?
Puhua saa ja esityksiä saa tehdä vapaasti, mutta ne eivät johda mihinkään. Olisiko tämä sitä ”sisäänpäin lämpiämistä?”
Jotakin olen näin vuosina oppinut: turhaan ei seuraavaa neljää vuotta kannata uhrata seurakunnan luottamustoimeen, vaikka kannatusta sen hoitamiseen olisikin.