Takkuista nykyaikaa

21.05.2010 Tuula Helariutta, Huittinen

On taivahan tosi, että Suomi on jäänyt ajat sitten teknologian kelkasta, ja pahasti. Otetaan esimerkiksi terveyskeskuksen ajanvaraussysteemit. Ovat varmaan samanmoiset joka puolella maata.
Joudun käymään lääkärikontrollissa 3-4 kuukauden välein, ja sen lisäksi usein jalkahoitajalla. Ajan saaminen näihin palveluihin onkin aikamoista tuskaa.
Alustavasti kyselen, milloin mahdetaan jakaa seuraavaan käyntiajankohtaani sopivia vastaanottoaikoja. Jo tämä vaihe vaatii useita eri puheluita terveyskeskukseen.
Useinkaan tiedossa ei ole tarkkaa päivää, ellei nyt sen perään soita joka päivä.

Kun vihdoin ne lääkärien tai jalkahoitajan listat on tehty tietylle kuukaudelle, alkaa uusi soittokierros.

Joskus ajat ovatkin jo ehtineet mennä, ja pitää ryhtyä kyttäämään seuraavan kuukauden aikoja samoin rituaalein.
Ja vaikka peruutusaikojakin joskus voi tulla, ei niihin voi mitenkään päästä jonottamaan. Sellaisen listan ylläpito on kuulemma mahdotonta näinä tietokoneiden aikoina.
Olisikohan manuaalinen paperilappu mitään, josko siihen kirjoitettaisiin vaikka sulkakynällä jonottajien nimet? Se voisi onnistua, mutta lienee mahdotonta liian simppelinä ratkaisuna!
Ja todella outoa sekoilua ovat tietokonesysteemit Suomen sairaaloissakin, käytössä on satoja ellei tuhansia eri systeemeitä, jotka eivät lainkaan sovi toisiinsa.

Piskuinen Viro on Suomea näissä asioissa edellä valovuosia. Siellä asiakas sujauttaa korttinsa kotitietokoneeseen, hakeutuu lääkärin tai jalkahoitajan ajanvarauslistoille, plokkaa sieltä passelin vapaan ajan ja varaa sen klikkauksella itselleen. Helppoa kuin heinänteko!
No, onhan Virossa äänestetty tietokoneen avulla jo useissa vaaleissakin. Suomessa muutaman kunnan koeäänestys meni alta kaiken arvostelun eli oli Tuija Braxin (vihr.) oikeusministeriöltä täysi fiasko räpistely. Näin huipputeknologian maaksi joskus sanotussa Suomessa vuonna 2010!