Hei tupakoija!

21.05.2010 Soile Tuominen

Miksi kavennat valinnanvapauttani savuttomaan elämään jokapäiväisellä terassi/parveketupakoinnillasi?
Paitsi, että altistat minut astmaatikkona passiiviselle tupakoinnille, sen vaaroille ja kamalalle hajulle, teet niin myös alle yksivuotiaalle pojalleni, joka ei makuuhuoneessa yksin nukkuessaan ilmoita tupruttelustasi ennen toisaalla hääräävää nenääni.
Toisten huomioon ottaminen on kiinni moraalistasi ja itsekkyydestäsi. Kuten voimme tupakkalaista lukea, taloyhtiö ei voi sen mukaan kieltää parveketupakointia yleisesti (se on mahdollista, mutta harvinaista, koska vaatii yksimielisyyttä).
Laissa kuitenkin mainitaan, että ”parveketupakointia voidaan rajoittaa, kun haitta on poikkeuksellinen ja se kohdistuu konkreettisesti toisiin asukkaisiin.” Mihin rajoittuu itsemääräämisoikeuteni Huittisten kaupunkiasuntojen vuokralaisena?

Tupakointi on kielletty julkisilla ja kuntien hallinnossa olevilla alueilla (päiväkodit, koulut, virastot). Viimeisimpänä listaan liitettiin ravitsemusliikkeet. Niissä tupakointi on sallittu erillisissä kopeissa tai muissa tupakoitsijoille osoitetuissa paikoissa, kuten terasseilla.
Laissa mainitaan, että elinkeinonharjoittajan on huolehdittava siitä, ettei muualta hänen hallinnassaan olevalta ulkoalueelta kulkeudu tupakansavua sisään avoimen ikkunan, oven tai ilmanvaihdon kautta.
Miten voidaan yleisesti rajoittaa tupakointia ja edistää savutonta elämäntapaa, mutta muuten jättää se niiden yksilöiden päätettäväksi, jota eivät muiden oikeuksista ja eduista piittaa?

Turun Sanomissa on tänä keväänä käyty kiivasta keskustelua kaupunkiasumisen eduista ja haitoista. Keskustelusta on voinut vetää johtopäätöksen, että melusta ja muista yhteiselämän häiriöistä suivaantunut on vapaa muuttamaan muualle. Sinne, missä naapurit ovat kuulo-, toisin sanoen hajuetäisyydellä.
Vaikka omasta puolestani haistelen mieluummin vaikka jokakeväistä maatalousajoa kuin tupakansavua, ei oikeuskäsitykseeni istu se, että tässä asiassa valinnanvapauteni on toisten käsissä.
Omassa asunnossani soisin olevan mahdollista tuuletta ja vaihtaa ilmaa kuumana kesäpäivänä ilman, että sen seurauksena on altistuminen alakerran asukkaan nautintoaineelle.