Parannusta päivystykseen

05.12.2017 Markku Ellonen, ex-kunnanlääkäri

Huittisten kaupunki näyttää iltaisin valaistuna komealta suurkaupungilta, jonka muutoksia maaseutupitäjästä kaupungiksi olen seurannut 47 vuotta. Yksi ammat-tiini liittyvä asia minua täällä ihmetyttää: terveyskeskus sulkee ovensa kello 16.  Se on mielestäni riittämätöntä palvelua näin suuren asutuskeskuksen väestölle.
Vuonna 1970 minä ja kaksi muuta lääkäriä (T. ja W.) olimme tavattavissa 24/7/365 eli aina ja ympäri vuoden. Ei siihen ole paluuta, mutta täytyykö mennä toiseen äärimmäisyyteen, vaikka lääkäreitä on enemmän ja kaikki virat täynnä.
Jos olisin keisari, päättäisin näin:  yhden lääkärin ja kahden hoitajan työaika arkisin olisi kello 12-20.  Tämä ei olisi kovin tuskallista työntekijöille eikä kallista työnantajalle, vaikka ilta-aikaan palkkoihin tuleekin pieni korotus. Tyhjäkäynnin välttämiseksi pitäisi kyseisen lääkärin työaika täyttää väljästi, ja varautua ottamaan siihen myös akuutteja tapauksia. Sitä kutsutaan nykyisin joustoksi.
Nykyinen ajan hengen mukainen toiminta perustui ajatukseen, että päivystyksessä tarvittaisiin aina eri alojen yhteistyö ja tietokonekuvaustasoinen resursointi. Monet tavalliset akuuttitilanteet voidaan kuitenkin hoitaa potilasturvallisuutta vaarantamatta paikallisilla resursseilla ja seurannalla. Potilastuntemus ja seurantamahdollisuus ovat lääkärille tärkeä työväline, joilla voidaan turvata etenkin vanhusten turhat käynnit keskussairaalassa. 
Päivystyksen keskittäminen suuriin yksikköihin on ollut ajan henki, jota täälläkin on toteutettu. Taustalla ovat myös säästöt, jotka on kuitenkin laskettu ottamatta huomioon matkakustannuksia ja potilaiden ja omaisten pitkiä odotusaikoja keskussairaalassa. Nehän eivät maksa mitään peruskunnalle, eikä niitä siis tarvitse laskea.  Päivystyskäynnit maksavat kyllä kunnalle ja paljon, mutta ne sulautuvat erikoissairaanhoidon suureen kokonaislaskuun.  
Halusin avata keskustelun tämän lehden palstalla, jossa harvoin parannellaan terveyskeskusta. Sen toiminta on ollut niin hyvällä mallilla, ettei ole ollut aihetta kirjoitella. Ensi vuonna on uuden ylilääkärin täällä hyvä aloittaa elämäntyönsä, kun asiat ovat kunnossa ja kaikki virat täytettynä. Mutta pientä parantamista päivystykseen meilläkin ehkä olisi. Monet muutkin terveyskeskukset päivittävät päivystystään saatujen kokemusten perusteella. Vai odotellaanko vain sotea, eikä tehdä mitään.