Nuorten ilkitöistä

05.12.2017 Kirsti Kärki Vampula

Jälleen oli Lauttakylä-lehdessä kirjoitus Huittisten nuorten ilkitöistä. Sitä minä ihmettelen, kun aina tapahtuu vain Huittisten keskustassa. Huittisissa on monta kylää keskustan lisäksi eikä niistä kuulu mitään.
Tästä teen johtopäätöksen, että terveet kasvavat nuoret haluavat ainoastaan tehdä jotain. Maaseudulla tekemistä riittää, mutta keskustassa ei taida löytyä luonnollista tekemistä 10–16-vuotiaille nuorille. Se jää nuorison vanhempien aktiivisuuden varaan.
Jos vanhemmat eivät järjestä tai ohjaa nuoriaan, nuoret keksivät tekemisen itse. Ja nuorten itse keksimät jutut eivät ole aina hyviä. Itse kasvatin viisi lastani kau-pungissa eli tiedän mistä puhun.
  Lasteni ollessa 10v–16-vuotiaita järjestin asuntoalueellani omille nuorille ja hei-dän kavereilleen toimintaa: rullalautakerhoa, vein uimaan, tehtiin hiihtoretkiä ja monta muuta mukavaa juttua. Oli parina kesänä mopokerhokin pojille autotallis-samme.
  Kysyin monesti muiden lasten vanhempia kaveriksi järjestämään mukavaa te-kemistä nuorille. Vastaus oli melkein aina kielteinen. Paras, siis pahin, vastaus oli kerran, että "me ei lauantai-iltaa kuule tuhlata johonkin rullalautakerhoon."
Kun nuorin lapseni lähti lukioon, lopetin minäkin. Sitten alkoi kuulua, "mihin ne nuorten harrastukset katosivat, kun ennen niitä oli"
Ehdotus: opettaja kysyy joka maanantaiaamu oppilailta, mitä he ovat tehneet viikonlopun aikana vanhempien kanssa.
Tai voivathan vanhemmat itse kysyä itseltään maanantaisin, mitä mukavaa meillä oli viikonloppuna lasten kanssa. Varsinkin he, joilla on 10–16-vuotiaita nuoria.

PS. "Voi ei taasen tuo Kären äiti on äänessä". Tuon sain kuulla vanhempain illoissa monta kertaa, kun keskeytin keskustelun siitä, mitä kaikkea pahaa nuoret olivat taasen tehneet. Minä aloitin suurella äänelläni: "Hei, nyt ei moitita nuoria, vaan kaikki keskustelemaan, mitä mukavaa tekemistä me vanhemmat keksimme meidän lapsillemme".