Onko kaupunki unohtanut pienten lasten perheet?

04.09.2019 Kotiäiti, joka kaipaisi enemmän toimintaa

”Hei! Olen perheeni kanssa muuttamassa Huittisiin. Olen hoitovapaalla kaksi vuotiaan taaperon kanssa ja perheenlisäystä olisi pian tulossa. Missä pääsen tutustumaan muihin huittislaisiin perheisiin; itselleni äitiseuraa ja menevälle taaperolle leikkikaveria?”

Vastaavanlaisiin kysymyksiin olen muutaman kerran törmännyt sosiaalisessa mediassa. Olen jättänyt kommentoimatta, koska ”lapsiystävällisen kaupunkimme” tarjoamat palvelut kysymyksen jättäneelle äidille ovat huolestuttavan olemattomat.

Nyt olemassa olevat avoimet palvelut, joita on tarjolla pienten lasten perheille, eivät varmastikaan saa muuttovirtaa aikaiseksi.

Jos tälle kysymyksen jättäneelle vastaisin, vastaukseni varmasti kuuluisi näin: ”MLL järjestää vauvakahvilaa maanantaiaamupäivisin perhekeskuksella, johon olet odottavana äitinä varmasti tervetullut. Tosin kahvila on tarkoitettu vauvoille huoltajineen. Varmasti saat sovitusti ottaa taaperosi mukaan, mutta leikkiseuraa hänelle ei siellä todennäköisesti ole. Seurakunnalla on tiistaiaamupäivisin avoin perhekerho, josta sitten löytyy taaperollekin seuraa. Itse pidän kerhosta paljon, koska siellä on lapselle runsaasti tekemistä, mutta tutustuminen muihin huoltajiin on toki haastavaa, koska lapseni haluaa tehdä kaiken mahdollisen ja aikani kuluu hänen kanssaan. Ja siinähän se, tervetuloa vaan!”

Kun katson naapurikuntiemme vastaavaa tarjontaan tälle esimerkkiperheelle, niin iskee kateus! Esimerkiksi Sastamalassa on uudella perhekeskuksella tarjolla avointa varhaiskasvatusta. Eurassa myös avoimet varhaiskasvatuspalvelut tarjoavat vaikka mitä perhekerhosta lapsiparkkiin!

Mielestäni tämänkokoisessa kaupungissa pitäisi olla pienten lasten perheille enemmän avoimia ja matalan kynnyksen mahdollisuuksia, missä vanhemmat saisivat toisistaan vertaistukea ja lapset itselleen sopivaa toimintaa.

Nykyinen tarjonta ei houkuttele, vaan jäämme pahasti naapurikuntien jalkoihin.

Kun kaupunkia kehitetään, olisiko syytä ottaa välillä näkökulmaksi aivan pienten lasten perheet ja miettiä, miten heidän näkökulmastaan kaupungistamme saisi houkuttelevamman?