Kulttuurista nauttiva panostaa hyvinvointiinsa

04.07.2018 Piia Astila, Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työryhmän puheenjohtaja, Satakunnan maakuntauudistus

Kun tänä aamuna heräsit ja katsoit ympärillesi, kohtasit ehkä taulusta linnun katseen tai huomasit oman hymysi hääkuvasta. Matkalla keittiöön huomiosi saattoi kiinnittää isoäidinperinnöksi saatu maljakko. ´Kenties kuulit lautalattian narinaa,
joka henkii vanhan talon historiasta ja tunnelmasta. Tai ehkä nautit aamukahvin ison ikkunan äärellä, modernin kodin keittiössä.

Tämä kaikki loi sinulle hyvinvointia. Näillä tuntemuksilla on hyvä aloittaa päivä. Käyt luultavasti ajoittain konserteissa, taidenäyttelyissä, osaat nähdä luonnon ja ympäristön tärkeän merkityksen hyvinvoinnillesi.

Harrastuksenasi on juuri niitä kulttuuriin liittyviä aihealueita, jotka vaikuttavat positiivisesti itseesi. Harrastat historiaa lukemalla elämäkertoja tai nautit luonnon moninaisuudesta aamulenkeillä. Kaikki tämä luo hyvinvointia!

Useissa tutkimuksissa on todettu taiteen ja kulttuurin positiivinen vaikutus ihmisen hyvinvointiin, koettuun terveyteen, elämänlaatuun ja hoidon laadun parantumiseen. Kulttuurin vaikutukset ovat verrattavissa liikunnan vaikutuksiin.

Taide- ja kulttuuripalvelut on suunnattu juuri sinulle ja minulle. On tosiasia, että myös kulttuurin ja taiteen tunnustaminen tärkeänä osana ihmisen hyvinvointia, tunnustetaan.

Sairaalaklovnien toiminta edesauttaa lapsipotilaiden paranemista ja sairaalaympäristön elävöittäminen taiteen avulla luo aivan erilaisen, vaikuttavan hoitoympäristön. Taiteen vaikutus kivun kokemukseen on merkittävä.

Uusien julkisten tilojen suunnittelu- ja rakentamisvaiheessa on vähitellen panostettu myös taidehankintoihin. Tapa on positiivinen panostus koko alueen väestön hyvinvointiin, etenkin mielen hyvinvointiin.

Satakunnasta löytyy monia hyviä esimerkkejä siitä, miten kulttuuri on huomioitu lasten, nuorten ja ikäihmisten näkökulmasta: vauvojen värikylpy, nuorisopassi ja kulttuurikaveritoiminta... Jokaisella ihmisellä tulee olla mahdollisuus osallistua kiinnostuksensa mukaan hyvinvointia vahvistaviin taide- ja kulttuuripalveluihin.

Kulttuuri ja taide vähentävät eriarvoisuutta. Taide- ja kulttuuripalvelut ovat osa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita sekä ennaltaehkäisevää työtä.

Suomen kesä on kauneimmillaan. Nauti lähellä olevista kulttuurikohteista tai edistä kotimaan matkailua; osallistu jazzeille, taidenäyttelyyn, suvi-illan konserttiin, käy kesäteatterissa, tutustu museotarjontaan tai piipahda aistimassa järvenrannalla sijaitsevan tanssilavan ilmapiiriä. Se kannattaa – panostat omaan hyvinvointiisi