Abortti on ihmisoikeuskysymys

04.07.2018 Nelli Mäkitalo

Käsittelin edellisessä kolumnissani  Irlannin kansanäänestystä aborttilainsäädännön muuttamisesta ja eritoten naisten itsemääräämisoikeutta omaan kehoonsa. Sain kolumnilleni vastineen, jossa minulle esitettiin kysymyksiä niin sikiön kehitysvaiheista, ”syntymättömän lapsen surmaamisesta” kuin kymmenestä käskystäkin.

Vastineen kirjoittaja allekirjoittaa olevansa lapsen oikeuden puolesta – niin olen minäkin. Mielestäni jokaisella lapsella on oikeus syntyä turvallisiin olosuhteisiin, jotka takaavat lapselle hyvät lähtökohdat elämään. Aina tämä ei kuitenkaan ole mahdollista.

Lapsellakin on totta kai oikeus omaan kehoonsa, mutta on kuitenkin huomattava, että vastineessa mainittu seitsemänviikkoinen sikiö ei tulisi toimeen ilman äidin kehoa.

Jokaisella naisella on oikeus päättää omasta kehostaan, lastensa lukumäärästä ja niiden saamisen ajankohdasta, minkä muun muassa Suomen Kätilöliitto allekirjoittaa.

Aborttikielto ei suinkaan poista abortteja: Suomen YK-liiton mukaan maailmassa tehdään joka vuosi noin 19 miljoonaa aborttia vaarallisissa olosuhteissa, joiden seurauksena lähes 70 000 naista kuolee vuosittain.

Abortissa on kyse ennen kaikkea perustavanlaatuisesta ihmisoikeudesta. Ihmisoikeuksia ei tule milloinkaan rajoittaa esimerkiksi uskonnollisten syiden tai poliittisen pelin takia.