Veteraanipäivän vietto Huittisissa

03.05.2018 Veteraaneja arvostaen ja kunnioittaen Marjut Tiisala Huittisten kirjastotoimenjohtaja

Kansallisen veteraanipäivän valtakunnallinen päätoimikunta näkee tärkeänä arvokkaan kansallisen juhlapäivän, Veteraanipäivän, vieton säilymisen. Päätoimikunta suositteleekin kuntia huomioimaan veteraanipäivän, näin isossa osassa Suomen kuntia on toimittu.

Päätoimikunnan mukaan veteraanipäivän tilaisuuksia tulisi kehittää huomispäivän tarpeita vastaaviksi ja toimikunnan mukaan päivän vieton luonnetta voidaan hiljalleen siirtää enemmän eri kansalaisryhmät huomioonottaviksi kansalaistapahtumiksi. Erityisen tärkeää valtakunnallisen päätoimikunnan mielestä on veteraaniperinnön siirtäminen nuoremmille sukupolville.

Huittisten kaupunki/kulttuuripalvelut on ollut mukana eri toimijoiden kanssa järjestämässä erilaisia tilaisuuksia veteraanipäivän juhlistamiseksi. Kaikki toimijat tuntevat suurta arvostusta veteraaneja kohtaan ja tavoitteena kaikilla toimijoilla on ollut saavuttaa juuri itse päivän sankareita, veteraaneja.

Realiteetti on, että veteraanien joukko Huittisissa on tänä päivänä hyvin pieni. Kun yhteistyötoimijoiden kanssa päivän viettämistä nyt mietittiin, todettiin että korkean iän takia itse veteraanit mitä todennäköisimmin eivät jaksaisi lähteä tilaisuuksiin.

Yhteistyötoimijoiden kanssa on paikallisesti mietitty tapoja, miten tätä arvokasta juhlapäivää voitaisiin Huittisissa jatkossa viettää ja miten siirtää veteraanimuistoa jälkipolville. Tänä vuonna päädyttiin Kansallisena veteraanipäivänä järjestämään
Huittisten sankarihaudalla puolenpäivän aikaan veteraanijärjestöjen seppeleenlaskutilaisuus, jossa seppelettä laskemassa oli mukana myös nuori lukiolainen. Tilaisuudessa läsnä oli myös Lauttakylän koulun 4–6 luokan oppilaat sekäVeteraanien Lauluveljet -yhmä. Myös muuta yleisöä oli paikalla, veteraaneja ei.

Lisäksi Huhtamon sankarihaudalla oli aamulla veteraanijärjestöjen seppeleenlasku.

Vampulassa oli puolestaan illalla seppeleenlasku ja kappeliseurakunnan järjestämä kahvitilaisuus. Veteraanipäivän ohjelmasta tiedotettiin Huittisten kaupungin verkkosivuilla sekä Veteraanijärjestöt ilmoittivat siitä Lauttakylä-lehden Seurat toimii -palstalla ja tiedottivat asiasta omille jäsenilleen.