Miksi meijerin katto vuotaa?

02.03.2010 Airi Viitanen

Parin viikon takaisessa meijerin kohtaloa käsittelevässä tilaisuudessa elinkeinojohtaja Eila Törmä korosti meijerin huonoa kuntoa. Miksi se on niin huonossa kunnossa, kutka ovat päästäneet sen nykyiseen kuntoonsa? Miksi mm. sen katto vuotaa?
Vastaus on selvä: omistaja ei ole huolehtinut alkeellisemmistakaan huoltotoimista. Ensimmäinen asia, jonka jokainen kiinteistön omistaja tietää on katosta huolehtiminen.
Eila Törmän puheenvuoron pääsisältö oli ”meijeristä on päästävä eroon” Näin eivät kaikki huittislaiset suinkaan ajattele. Me haluamme säilyttää kaupunkimme ainoan arkkitehtonisen rakennuksen itsellämme ja tulevia sukupolvia varten.
Kyseessä on selvästi arvojen taistelu, jossa kulttuuri on tuomittu häviämään. Harjavaltalainen museojohtaja toi selvästi puheenvuorossaan ilmi, että kulttuurisesti toimiva yksikkö lisää paikkakunnan vetovoimaa ja viihtyvyyttä. Esimerkkejä hänellä oli runsaasti.

Milloin kunnan talous on sellainen, että kulttuuriarvoihin ruvetaan panostamaan? Ei koskaan, elleivät päättäjät näe tulevaisuuteen tähtääviä arvoja
Miksi päättäjät eivät nähneet kauemmas kirjaston suunnittelun ollessa ajankohtainen? Nyt syytämme heitä.
Näin tullaan meitäkin syyttämään kymmenen vuoden päästä ja silloin meijeri nykyisellä menolla on vieläkin huonommassa kunnossa.
Laihana lohdutuksena elinkeinojohtaja Törmä toi seniori-ikäisten palvelukeskuksen perustamisen Kuninkaisten koulutus- ja kulttuurikeskukseen. Seniori-ikäisiä on aina ja tulee meistäkin, jotka nyt haluamme kulttuuriharrastuksillemme hyvät tilat. Mutta me haluamme harrastaa juuri nyt, jotta sitten seniori-ikäisenä olemme myös henkisesti vireitä!
Liisa Ruha, Viro-asioiden paras tuntijamme, kertoi Viron kulttuuritaloista ja vanhojen ränsistyneiden kartanoiden kunnostuksesta. Miten heillä on varaa, kun meillä ei ole? Vastaus on taas selvä: arvomaailmassamme on tarkistamisen varaa.