Vahvuuksien ja luonnonlahjojen yhteistyöalue

03.02.2011 Marja-Liisa Hakanen

Säkylän, Köyliön ja Huittisten sote-hanke etenee. Säkylän ja Huittisten valtuustot päättivät yhteistoiminta-alueen perustamisesta maanantaina.
Säkylän päätöstä yritettiin tyrehdyttää Alasatakunnassa julkaistulla Eura-painotteisella yritysvetoomuksella, minkä jälkeen Satakunnan Kansan uutisessa (29.1.) Euran kunnan johto kertoi, että Eura luopuu määräämisvallastaan, jos perustetaan Euran, Säkylän ja Köyliön sote-alue.
Valtuustojohtaja sanoi, että Eura antaa kuntayhtymän hallituksen puheenjohtajuuden pienimmälle eli Köyliölle. Olikohan hiekkalaatikkokosinnan taustalla vaalihuuma?
Vetoomus oli suunnattu Euran, Säkylän ja Köyliön päättäjille. Sen mukaan Pyhäjärviseudun kolmen kunnan pitäisi pysyä yhdessä, jotta alueen vetovoima säilyisi. Jos seutu hajaantuu, Säkylästä ja Köyliöstä tulee Huittisten takamaa ja Eurasta Rauman peräkylä.
Vetoomus ei tehonnut Säkylän valtuustoon, joskin Pyhäjärviseudun yhtenäisyyttä korostettiin. Euralle jätettiin mahdollisuus liittyä kuntayhtymään erikseen sovittavien ehtojen mukaisesti.
Huittinen on ollut Euralle kova kanto sote-yhteistyön selvittelyssä. Eduskuntaan tähyävä Euran kunnanhallitusjohtaja kertoi demarien nettiuutisessa, ettei Huittinen ole ongelma Euralle vaan tasavertainen neuvottelukumppani.
Heti Säkylän päätöksen jälkeen hän toi julki SK:ssa, että Eurassa tuskin suostutaan sote-neuvotteluihin, joissa Huittinen on mukana. Sillä lailla!
Mitä Pyhäjärviseudun yhtenäisyys merkitsisi seudun keskeiselle kunnalle Säkylälle sekä Köyliölle? Olisiko vaikeasti hallinnoitava yhtenäisyys kuntien kehityksen kompastuskivi?
Hupenisivatko päättäjien voimavarat yhtenäisyyteen? Säkylän ja Köyliön terveystyön säilyminen on tärkeä meille tavallisille kuntalaisille, jotka emme pysty käyttämään yksityislääkäreitä yritysjohtajien tapaan. Huittisten kanssa neuvoteltu sote-sopimus on hyvä.
Säkylässä puhaltavat mahtavat kehitystuulet. Kunnanjohtaja Teijo Mäenpää pisti tuulemaan: yli 22 hehtaarin liikealue kaavoitettiin, ja se tietää mittavaa liike- ja muuta rakentamista.
Alueelle tulee vähittäiskaupan suuryksikkö ja myymäläkeskittymä, asumista ohjataan Pyhäjärveä myötäilevän Rantatien varteen. Mittavia kehitystoimia ovat myös suuri kouluremontti ja terveysaseman laajennus- ja kunnostus.
Säkylä tiedetään kaukana ulkomailla ja kotimaassa kaikkialla. Kansainvälisen Porin Prikaatin ja Lännen Tehtaiden kotikunnastako takamaa!
Ehkäpä sentään jostain muusta paikkakunnasta. Yrittäjäkuntana palkittu Säkylä tarjoaa rutosti sellaista hyvää, mitä monelta kunnalta puuttuu.
Etelä-Satakunta, Säkylä, Köyliö ja Huittinen, on vahvuuksien ja luonnonlahjojen alue. On puhdasta harjun pohjavettä, on Köyliönjärven upea kansallismaisema, on Säkylän Pyhäjärvi.
Ja on paljon muuta, muttei Euran-Säkylän seutua, kuten Alasatakunta kertoo lehden nimiön alla. Köyliö ei ole päässyt nimiön alle ja Säkyläkin vain Euraan yhdistettynä.

Suoma Tirkkonen
toimittaja
Säkylä