Naisetkin ovat ihmisiä

30.05.2018 Nelli Mäkitalo - huittislainen suomen kielen opettaja

Viime perjantaina Irlannissa järjestettiin kansanäänestys aborttilainsäädännön muuttamisesta. Maan perustuslain mukaan raskaus voidaan keskeyttää vain silloin, kun naisen henki on vaarassa. Irlannin kansalaiset äänestivät tämän tiukan aborttikiellon historiaan.

Äänestystulos on erittäin merkittävä ihmisoikeuksien kannalta, sillä aborttikiellon vuoksi naisilla ei ole ollut täydellistä itsemääräämisoikeutta kehoonsa. Lisäksi laittomasta abortista on voinut saada jopa 14 vuoden vankeustuomion.

On järkyttävää, että vuoden 2018 Euroopassa nainen ei itse saa päättää omasta kehostaan. Vielä järkyttävämpää on kuitenkin se, että Suomen ulkoministeri Timo Soini murehtii blogikirjoituksessaan (timosoini.fi, 27.5.2018) äänestystulosta.
”Sain myös terveisiä Irlannista. Murtuneen miehen sanat”, hän kirjoittaa.

Anteeksi mitä? Tuntuu absurdilta, että Soini vaikeroi muiden miesten kanssa siitä, että naisten oikeuksia edistetään. Voivottelun sijaan hänen täytyisi suoda ajatus niille murtuneille tytöille ja naisille, jotka ovat joutuneet insestin tai raiskauksen uhreiksi, mutta eivät ole olleet oikeutettuja aborttiin. Kuka onnistuisi teroittamaan ulkoministerillemme, että aborttilainsäädännössä ei ole kyse miehistä vaan naisten oikeuksista omaan kehoonsa?

Valitettavasti abortti ei ole ainoa asia, jossa naisten oikeuksista ollaan valmiita tinkimään.Tämä ilmenee tavallisen tossunkuluttajan ajatuksissa ja teoissa täällä Suomessakin, vaikka Suomea pidetään tasa-arvon mallimaana.

Miksi ihmeessä naisten pukeutuminen vaatisi miesten mielipiteitä.

Nurinkurinen ajatusmaailma voi näkyä arkisissakin asioissa, mitä nimimerkki Pettynyt alleviivaa mielipidekirjoituksessaan (Lauttakylä, 3.5.2018). Hän arvostelee pillifarkkuja käyttäviä naisia, jotka näyttävät pukeutumisellaan ”joka pahkuran, montun ja kolon”.

Lisäksi hän kertoo keskustelleensa asiasta miesten kanssa. Tekstistä ei kuitenkaan ilmene, miksi ihmeessä naisten pukeutuminen vaatisi miesten mielipiteitä.

Uskomatonta mutta totta: naisetkin ovat ihmisiä, joilla on oikeus päättää itsestään ja kehostaan – oli kyse sitten pukeutumisesta tai abortista.