Avoimet vai suljetut kylät?

29.05.2019 Petri Rinne Suomen Kylät ry: puheenjohtaja, Maaseutupolitiikan neuvoston apulaispääsihteeri

Kylätoiminnan lippulaivatapahtuma Avoimet Kylät liikuttaa jälleen yli 100 000 kansalaista kylissä ja kortteleissa lauantaina 8.6.. Tällä osallistujamäärällä kyseessä on valtakunnan suurin yksipäiväinen yleisötapahtuma. Yli 1 500 kohdetta ympäri suvista Suomea kutsuu kylään. Kylien lisäksi tapahtumapäivässä ovat mukana Kyläkauppapäivän lähikaupat.

Jos olet miettinyt maallemuuttoa tai kesämökin ostoa, päivä tarjoaa mainion tilaisuuden tutustua kylien sosiaaliseen ympäristöön ja palveluihin.

Yksikään maamme tuhansista kylistä ei ole toisensa kaltainen. Heittäydy vaikka amerikkalaistyyppiselle roadtripille ja kierrä kaikki Valtatie 66:n varren kylät. Ekologisesti polkupyörälläkin ehdit päivän aikana maakunnasta riippuen useille kylille.

Miksi lähiympäristömme kylistä ja kortteleista pitäisi sitten liikuttua, nehän on jo niin nähty? Tsekkiläinen rallikuski Martin Prokop nimesi suomalaisen maaseudun maailman kauneimmaksi. Mutta osaammeko arvostaa ja vaalia sitä, mikä on meille itsestään selvää? Mikä on kyläyhteisön arvo nykypäivän Suomessa, kysyttiin lähikouluseminaarin otsikossa Saimaan saaristossa hiljakkoin.

Suomalaisen paikalliskehittämisen lähettiläänä olen kevään aikana poikennut myös useille suljetuille kylille, joissa asiat ovat menneet hullusti ja nyt etsitään ulospääsyä. Esimerkiksi sodat, saasteet ja ilmastonmuutos ovat tehneet monet kylät maailmalla lähes asuinkelvottomiksi ja sysänneet liikkeelle kasvavan pakolais- ja epävakauden aallon. Venäjän miehittämässä Abhasiassa aluehallinnon edustaja tuli kysymään, suvaitaanko Suomessa kielivähemmistöjä. Georgialaista kansanosaa oli ryhdytty savustamaan ulos maasta lakkauttamalla heidän passinsa.

Yksikään maamme tuhansista kylistä ei ole toisensa kaltainen.

Kiinassa maan sisäiseen muuttoliikkeeseen on puututtu kovalla kädellä. Maan yli miljoonalle kylälle etsitään uusia mahdollisuuksia presidentin lanseeraamalla maaseudun uudistamiskampanjalla. Suuriin kaupunkeihin muuttaminen on luvanvaraista.

Pekingiläisessä liikenneviraston järjestämässä lottoarvonnassa kaksi miljoonaa kaupunkilaista hakee kahden kuukauden välein lupaa auton ostoon, mutta voittomahdollisuus on vain promillen luokkaa. Ilmansaasteita pahempia ongelmia aiheuttaa vesistöjen ja maaperän saastuminen.

Pidetäänhän siis omista kylistä ja kortteleistamme hyvä huoli – ja toivotetaan kauempaakin tulijat lämpimästi tervetulleiksi!

PS. Olemme mukana myös YLEn kesän ykköskampanjassa Saunapäivässä, joka avaa kylä- ja korttelisaunojen ovet kaikelle kansalle lauantaina 27.7. Tervetuloa löylyihin!