Vuoden suurimmat alennukset

27.11.2019 Katariina Tuomisto - ammattikorkeakouluopiskelija

Black Friday – tuo kulutusjuhlan päivä rantautuu taas perjantaina kauppoihin. Kyseinen juhla on lähtöisin Yhdysvalloista, ja ensimmäistä kertaa juhlaa on Internetin mukaan meillä juhlittu vuonna 2011.

Nykyään Black Friday on laajentunut Cyber-maanantaihin sekä tietysti koko Black Friday:ta edeltävään viikkoon.

Kuluttaja näkee mahtavia alennuksia ja mainoksissa luvataan, että hinnoista lähtee ainakin puolet pois. Todellisuudessa asia ei ihan näin mene.

Olen suorittanut tänä vuonna hieman pidempiaikaista tutkimusta tuotteiden hinnoista. Olen seurannut esimerkiksi kotiteattereiden, keittiön pienkoneiden ja pelien hintoja.

Edellisvuonna yritin suorittaa saman tutkimuksen, mutta aloitin vasta viikkoa ennen. Tänä vuonna aloitin kuukautta aikaisemmin. Erityisesti kotiteattereiden hinnat nousivat noin 50 eurolla. Keittiön pienkoneissa oli hieman maltillisempaa hinnan nousua.

Pelien osalta nousua ei näkynyt, mutta erään pelialan yrityksen julkaistaessa omat tarjouksensa viime viikonloppuna kiinnitin huomiota siihen, että alennuksien koskevat erityisesti paketteja tai erikoiskokoelmia.

Yleensä tarjoukset ovat myös tuotteista, jotka voitaisiin luokitella jopa turhakkeiksi. Kuluttaja ei siis välttämättä hyödykään niin paljoa kuin haluaisi.

Suurin hyöty, kun tietää tarkalleen mitä haluaa.

Alennuksista saa suurimman hyödyn irti, kun tietää tarkalleen mitä haluaa. Silloin hinnan seuraaminen mahdollistaa tilanteen, jossa ei osta normaalia kalliimmalla tai kovemmalla tarjouksella, mutta silti kalliimmalla kuin kilpailijalla. Hintoja voi kätevästi seurata netissä useilta eri hintavertailusivuilta.

On järkevää ostaa tarvitsemansa silloin, kun hinta saattaa olla huomattavasti edullisempi, ja näin hyödyllisestä ostosta jäisi vielä hieman säästöön.

En kannusta tuhlaamaan säästöjä alennuksiin ja samalla tekemään taloudellisesta tilanteesta hankalaa itselleen, vaan syvää harkintaa tarpeesta. Muistutetaan vielä myös turhan tavaran ostamisesta, sillä se ei tee kodin kaapeille saatikka luonnolle hyvää.