Taivaalla käy melkoinen vilinä

27.11.2019 Sari Mäkelä

Tiesitkö, että maata kiertävällä radalla on noin tuhat satelliittia. Niiden lisäksi siellä seilaa yli 20 000 yli kymmensenttistä kappaletta – avaruusromua, kantoraketteja, joilla on viety tavaraa taivaalle sekä vanhentuneita sateliitteja ja niiden osia.

Satelliittien määrä on niin iso, että niitä näkee aina, kun kirkkaalla kelillä tähyää yläilmoihin. Kaikkia tuhatta satelliittia ei paljaalla silmällä näe, mutta reilut satakunta on mahdollista nähdä.

Kirkkaana valopisteenä näkyvät satelliitit kulkevat nopeasti. Matalammalla pörräävät kiertävät maapallon puolessatoista tunnissa, korkeammalla viilettävät kiertävät pallon 14–15 kertaa vuorokaudessa.

Vähän aikaa kun taivaan menoja seuraa, niin huomaa, että siellä on kova liikenne. Maasta katsottuna satelliittien ja tähtien seassa ristiin rastiin lentelevät myös lentokoneet.

Taivaan katseluun jää helposti koukkuun. Vaikken tähtikuvioista tiedä paljoakaan, osaa niitä ”tuttuja” etsiä katsellaan.

Hauskalta kuulostaa eläinratavalo.

Silloin tällöin näkee myös tähdenlentoja. Ne syntyvät, kun pieni kivi eli meteoroidi palaa ilmakehässä. Hetki voi kestää vain häivähdyksen, mutta joskus niinkin pitkään, että ehtii toivoa vanhan uskomuksen mukaan.

Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan Taivaanvahti-nettisivuilta löytyy tietoja ja hienoja kuvia avaruuden ja taivaan ilmiöistä. Marraskuun kolmantena päivänä esimerkiksi nähtiin tulipallo Sastamalassa ja Porissa. Tulipallo on hyvin kirkas tähdenlento, ja siihen voi liittyä meteoriitin putoaminen. Tapahtumat taivaalla ovat nopeita, Sastamalan havaintokin kesti vain kaksi sekuntia. Tulipallo oli laskenut nopeasti viistoon ja hävinnyt näkyvistä hyvin alhaalla.

Havaintoja tehdään ja kuvia otetaan myös muun muassa haloilmiöistä, kangastuksista, ja kuin suoraan avaruusleffoissa olevista galakseista ja kuun pinnasta.

Hauskalta kuulostaa eläinratavalo. Kyse on eläinradan tasossa näkyvästä valohehkusta. Valo heijastuu aurinkoa kiertävistä pölyhiukkasista ja meteoroideista. Parhaiten sen havaitsee, kun kuu ei ole näkyvissä, kevättalvella iltaisin pari tuntia auringonlaskusta tai syysaamuisin.

Taivaan tapahtumien seuraaminen on vaikuttava ja rentouttava elämys. Mustalla taivaalla tuikkivat tähdet ja valoilmiöt saavat ihmisen tajuamaan oman pienuutensa.
Kirjoittaja on Lauttakylä-lehden toimitussihteeri.