Sikses paras kesä ruoan ja ruoantuotannon parissa

19.09.2018 Senni Valiola

Olen aina rakastanut ja arvostanut ruokaa, koska se on hyvää. Olen myös pitänyt itseäni melko hyvänä ruokatietäjänä. Luen mielelläni aiheesta ja tykkään kokeilla kaikkea uutta ja erilaista. Myös ruoan terveellisyys on tärkeää, ja eineksiä olen vältellyt vähintäänkin koko aikuisiän.

Tämä vuosi on kuitenkin antanut paljon lisää ajattelemisen aihetta.

Vuodenvaihteessa pääsin ensimmäistä kertaa syömään oikeasti hienoon ravintolaan ja kesäkuussa aloitin työt Satafood Kehittämisyhdistyksen hankkeiden viestinnässä ja markkinoinnissa.

Tänä kesänä on tullut maisteltua paljon uusia makuja, eksoottisimpina sirkka-snäcksit ja ruusunterälehtihillo, joita muuten molempia tuotetaan Vampulassa.

Luomu on aiemmin merkinnyt minulle vain kallista hintaa, vaikka todellisuudessa näin ei ole. Osa luomutuotteista saattaa olla jopa tavanomaista edullisempia. Ne ovat myös taatusti puhtaita.

Koska olen syntynyt tänne sikapitäjään, pidän itseäni aika maalaisena ja olen kyllä aina tiennyt mistä ruoka kauppoihin tulee. Vai olenko? En ole ajatellut kuinka iso työ sen eteen tehdään ja kuinka paljon eri vaiheita työssä on. Olen myös ajatellut enemmän edullista hintaa kuin kotimaisuutta.

Parin euron korotus ruoassa nostaisi metelin.

Pari viikkoa sitten törmäsin sosiaalisessa mediassa paikallisen sikafarmarin kirjoitukseen, joka koski huonoa satokautta ja sitä kautta ruokien hintoja.

Hän totesi, että jos esimerkiksi hammaslääkärimaksu nousee parilla eurolla, sitä tuskin edes huomataan. Jos taas parin euron korotus tulisi ruokaan, nousisi meteli, vaikka on tutkittu, että ruoka on keskimäärin perheissä melko pieni menoerä kun verrataan siihen, mihin muuhun ihmiset tuhlaavat.

Ei ymmärretä sitä, että ruoan tuottaminen ei ole ilmaista ja tilallisten täytyy saada siitä leipänsä. Se on heidän työtään.

Jos ei muuta, niin ainakin yksi lause on jäänyt mieleen: ”jos me emme tue paikallisia yrittäjiä, niin kuka sitten tukee?”. Nykyään olen valmis maksamaan hieman enemmän paikallisesta ruoasta, koska tiedän sen oleva laadukasta ja todella hyvän makuista.
Kirjoittaja on Lauttakylä-lehden toimituksen avustaja.