Lentävä hyttysten kauhu

16.05.2018 Sari Mäkelä

En tiedä sanoisinko lepakoita vieläkään kovin suloisen näköisiksi, mutta ihmeesti ne ovat silmissäni kaunistuneet ja jonkinlainen innostus niihin jostain syystä on syntynyt.

Nahkaiset siivet koukkuvarpaineen eivät tunnu niin kamalilta, kun ajattelee kuinka oleellisen mainio eläin se loppujen lopuksi onkaan. Minkäänlainen hyttysloukku ei pärjää tälle ötökköjen kauhulle, joka napsii liki 3 000 hyönteistä ruuakseen joka yö.

Minun puolestani meidän pihassa saa pyöriä vaikka koko lepakkojen suku, jos ne ahmivat siihen malliin hyttysiä suihinsa. Sen tiedän, että joitakin lepakoita meillä jo on. Ehkä ne ovat viiksisiippoja, jotka tykkäävät joenuomista, tai yleisimpiä lepakoitamme pohjanlepakoita.

Pimeässä ei erota kuin tumman viuhahduksen. Kylpytynnyrissä istuessa vaistomaisesti painaa päätä alemmaksi, vaikka eiväthän ne nyt varmaankaan siihen tule. Eiväthän?

Vaaleatukkaisena olen kyllä muistanut lapsuudesta varoitukset, että lepakot lentävät vaaleaa kohti. Joku yritti pyydystääkin lepakkoa valkoiseen lakanaan, mutta ei siitä mitään tullut.

Polkupyörällä saatoin joskus myöhään illalla kaveria kotiin päin. Ihmettelin, että miksi ”mustat linnut” viuhahtelevat ympärillä, taisi valkoinen puseroni sittenkin vähän houkutella. Poljin kotiin ennätysvauhtia.

Tavalliset lepakkomme on liitetty joskus Dracula-tarinoihin ja verta juoviin vampyyrilepakoihin. Kauhujuttujen lisäksi lepakoista on varoiteltu myös siksi, että niissä voi olla vesikauhua. Paljain käsin niitä ei tosiaan kannata pidellä, jos pitää vaikka häätää sisälle eksynyttä ulos.

Pimeässä ei erota kuin tumman viuhahduksen.

Lepakoiden hyttyshyödystä innostuneena teetätin netistä löytyneiden ohjeiden mukaisen lepakkopöntön. Kiinnitän sen pihasaunan seinään ja toivon sen houkuttelevan nälkäisiä siipiveikkoja lisää paikanpäälle.

Ehkä laitan pönttöön myös jonkinlaisen kamerasysteemin, jolla voi seurata nahkasiipisten touhuja. Niillä voi olla hyvinkin hauskaa keinutellessaan pää alaspäin päivänokosilla.
Kirjoittaja on Lauttakylä-lehden toimitussihteeri.