Me hajuille herkät ihmiset

13.09.2017 Katariina Tuomisto - Lauttakylän lukion ylioppilas

Kaunis keväinen ilma ja raikas tuuli, uusi herkullisen tuoksuinen käsirasva tai luonnon muistaminen vaatekierrätyksellä. Mukavia pieniä hetkiä ja tekoja arjen keskellä. Tai sitten ei.
Joistakin saattaa tuntua ärsyttävältä, kun me allergiset valitamme kevään ja kesän kukinnoista: olo on sietämätön ja se kestää useita viikkoja. Lääkkeitä on, ja suurinta osaa ne helpottavat, mutta joskus saattaa käydä niin kuin allekirjoittaneelle. Viettäessäni paljon aikaa uudella alueella, olo oli jatkuvasti kehno ja nuhainen. Lopulta kävi ilmi, että lähistöllä on pähkinäpensaita ja oireet helpottivat allergialääkkeillä. Aina ei tajua, mistä oireet johtuvat eikä siis osaa hoitaa allergiaa.

"Hajusta palautuminen saattaa viedä tunteja."

Onneksi suurin osa ymmärtää vahvojen hajujen aiheuttavan joillekin vakavia oireita, mutta on hyvä muistuttaa myös tuoksuyliherkkien reagoivan hajuihin, joita itse ei välttämättä haista. Jokin haju voi aiheuttaa esimerkiksi pahoinvointia ja voimakkaan päänsäryn. Hajusta palautuminen saattaa viedä tunteja, ja ainakin itselläni auttaa vain totaalinen eristäytyminen hajuista hetkeksi.
Viimeisimpänä ilmiönä ovat olleet nettikirpputorit. Niissä myydään kaikkea vaatteista autoihin ja unohdetaan joskus ilmoittaa eläintaloudesta. Vaatteisiin jää helposti allergiaa aiheuttavaa eläinten hilsettä, eikä se kaikki lähde nopealla siivouksella kalusteista, saati autosta.
Päädyin ostamaan itselleni pöydän ja vasta sitä hakiessani kävi ilmi sen olleen eläintaloudessa. Myyjä ei ilmoittanut eläimistä, vaikka pöytää oli selvästi säilytetty samassa huoneistossa. Liitoksista ja laatikoista pöllysi karvoja. Nyppiessäni karvatuppoja ajattelin kauppojen jäätyneen, jos asuisin vanhemmillani. Yleensä yritän kysyä kaikki mahdolliset tiedot, mutta joskus innostus menee edelle ja sitä luottaa yleiseen ymmärrykseen tiedottaa moisesta.
Eläimille allergiset eivät vihaa lemmikkejänne, he eivät vaan yksinkertaisesti pysty viettämään aikaa eläinten kanssa samoin kuin te. Ei, vaikka kuinka siivoaisitte ja pitäisitte lemmikkiänne muualla vierailun ajan. Älkää myöskään loukkaantuko, kun tuoksuyliherkkä ystävänne ei osallistu kynttiläkutsuille.