Loman merkitys

13.06.2018 Markus Tihumäki - huittislaislähtöinen maalipalloilija ja fonetiikan yliopisto-opiskelija

Toukokuu oli poikkeuksellisen lämmin, kuiva ja aurinkoinen. Hellerajoja on rikottu päivä toisensa perään. Koululaiset ja opiskelijat nauttivat auringosta ja lämmöstä odottaen koittavaa kesälomaa.

Työntekijät saivat upeaa ilmaa työhön tai iloa sen ympärillä olevalle vapaa-ajalle. Osa pääsi nauttimaan aikaisesta lomasta täydessä kesäkelissä. Työnhakijoiden ja eläkeläisten ei tarvinnut tuhlata päiviä toimistossa istuen.

Kaikilla oli mahdollisuus nauttia kesäkelistä. No, ehkä vihatakin sitä. Oli loma sitten jo käytetty tai edessäpäin, sen merkitystä ei sovi unohtaa. Ehkä kukaan ei tuhlaa lomaansa, vaikkakin joskus saattaisi tuntua siltä: ”eipä tässä tullut lomalla oikeastaan mitään sen kummempaa tehtyä.”

Loman toki voi käyttää monella tapaa. Saattaa siitä mennä päiviä vain ollen ja maaten. Se sopii monelle akkujen lataukseen. Saattaa lomalla tulla nähtyä paljon ihmisiä ja vietettyä iltoja myöhempään kavereiden, läheisten, tuntemattomien tai vain itsensäkin kanssa. Saattaa tulla enemmän liikuttua ja tehtyä asioita, joihin arjessa ei aika riitä.

Loma on lähtökohtaisesti enemmän aikaa tehdä mitä haluaa ja mistä tykkää. Loma on mahdollisuus pyrkiä unohtamaan oma arki. Lomafiilistä tuo jo sekin, kun ympärillä olevat ihmiset omaavat enemmän vapaaaikaa.

Oli keli mikä tahansa, ei kannata vähätellä loman mahdollisuutta. Kun tekee enemmän itselleen mukaviaasioita ja ottaa rennon, mahdollisimman stressaamattoman asenteen, huomaa jälkikäteen, kuinka paljon loma oikeastaan antoikaan.

Loman tarkoitus on siinä, että sen ympärillä arkikin on taas kevyempää.

On onni saada mahdollisuus nauttia lomasta. Aina ei välttämättä ole lomaa, mutta aina on vähintään tilaisuuksia nauttia vapaapäivistä. Se kannattaa käyttää.

Loman merkityksen huomaa yksittäisissä tilanteissa. Kuinka on hyvä fiilis eikä tarvitse harmitella, että hitto kun pitää huomenaamulla herätä aikaisin ja tulossa on pitkä päivä.

Loman merkityksen huomaa siinä, kun elät ja ajattelet, että onpa kiva vain olla ja mennä; huomenna ei tarvitse tehdä mitään välttämätöntä.

Loman merkityksen näkee siinä, kun teet asioita eri näkökulmasta arkeen verraten. Arkena toteuttaa asioita pakosta, kiireen joukossa ja väsyneempänäkin. Lomalla huomaa tekevänsä samoja asioita, mutta täysin eri mielellä.

Loman merkityksen näkee siinä, että ihmiset ovat rennompia ja iloisempia. Loman tarkoitus on siinä, että sen ympärillä arkikin on taas kevyempi.