Kaikkien äänille annettava tilaa

12.07.2017 Henrik Mäki, huittislainen kauppatieteiden opiskelija

Vietin ystävieni häitä viime lauantaina Tohmajärvellä. Vihittävänä ollut hääpari uskoo alttarilla solmitun liiton olevan pyhä, Jumalan kasvojen edessä solmittu liitto, kuten pappi perinteisesti lausuu seremoniassa.
Edeltävänä viikonloppuna taas olin Helsingissä ja satuin näkemään Pride-kulkueen keskustassa. Kulkueessa todennäköisesti uskotaan yhtäläisten oikeuksien olevan jotakin, jota pitää vaalia, tavoitella ja suojella.

Yhdestä kysymyksestä on tullut viime vuosina lähes ikoninen sukupuolten väliselle tasa-arvolle: sallitaanko samaa sukupuolta olevien kirkollinen vihkiminen.
Tasa-arvoinen avioliittolaki astui voimaan 1.3.2017, mutta se ei suoranaisesti velvoita pappeja vihkimään samaa sukupuolta olevia, vaan kirkolliskokouksessa päätettiin, että toistaiseksi kirkossa ei heitä vihitä.

Olen huolissani siitä, ettei valtakunnan media mielestäni täytä tehtäväänsä toimia keskustelun areenana, vaan uutisointia on tapahtunut melko valikoivasti.

Uskonnon merkitystä ei pitäisi väheksyä.

Tuntuu kuin median tehtävänä olisi ollut enemmänkin provosoida ja vaientaa perinteiset näkemykset. Tällainen saattaa johtaa radikaaleihin tapahtumiin ja törmäyskursseihin.
Heijastuksia voi nähdä esimerkiksi siinä, miten kirkon jäsenmäärä laskee hälyttävästi.

Median vastuu on luoda keskustelun areena. Yksilöllä, jolla on vahvoja mielipiteitä, pitäisi taas olla kyky kuunnella myös muita.
Ystäväni Erkki Koskenniemi, yksi kirkolliskokouksen edustajista, kirjoitti SLEY:n verkkosivuilla, että on tyytyväinen kokouksessa vallinneeseen ilmapiiriin.

Samanlaista avointa keskusteluilmapiiriä media voisi luoda riviseurakuntalaisten keskelle. Riippumatta siitä, mikä on henkilökohtainen suhde uskontoon, sen voimaa ei pitäisi väheksyä.
Hyvänä esimerkkinä toimii Donald Trumpin odottamaton voitto Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa – osasyynä voidaan nähdä, että Trump osasi vedota äänestäjiin presbyteerialueilla.
Suomen kirkon kehityksen kannalta on äärettömän tärkeää, että kaikkien äänille annetaan tilaa.