Ahdistaako teknologia

11.07.2018 Henrik Mäki - huittislainen kauppatieteiden opiskelija

Kun tarkkailee ulkona ihmisiä huomaa, että tekniikka on tullut vankasti katukuvaan.

Harva alle 50-vuotias käy enää lenkillä ilman kuulokkeita. Nuorilla on taatusti puhelimet kädessä, kun he viettävät aikaansa ABC:lla tai kahviloissa. Kaupoissa mainokset pyörivät nykyisin sähköisillä näytöillä.

Tekniikka on ilman muuta helpottanut elämää monin eri tavoin, mutta toisaalta se on saattanut ulottaa lonkeronsa niin monelle elämän osa-alueelle, että hiljainen ahdistus sisällä vain jatkaa kasvamistaan.

Lehdissä on paljon kiistelty siitä, mikä on sopiva ruutuaika lapsille. Aikuisten osalta keskustelua ei ole juurikaan käyty, vaikka selvää teknologia-ahdistusta on aistittavissa.

Mikäli ahdistusta ei itsestä huomaa, voi huomata kuinka hyvä on olla hetki ilman teknologiaa, kun pelaa esimerkiksi lautapelejä ystävien kanssa tai käy saunomassa.

Teknologiaa ei pidä missään nimessä demonisoida. Esimerkiksi itse pidän äänikirjojen kuuntelemisesta kun teen ruokaa tai käyn kuntosalilla, enkä usko, että kenestäkään kirjallisuuden harrastaminen on kovin pahaksi ihmiselle.

Teknologiaa ei pidä missään nimessä demonisoida.

Kuinka paljon teknologiaa on sitten liikaa. Vastaus riippuu tietenkin vastaajasta ja sen lisäksi siitä, kuinka teknologiaa käytetään. Absoluuttisia rajoja on mahdoton vetää.

Jos esimerkiksi kolme tuntia on ok, mutta neljä tuntia liikaa, miten huomioidaan työtehtävät, joissa tarvitaan tietokonetta. Muutenkin monet arjen askareista hoituvat nykyisin verkossa, kuten laskujen maksaminen ja lehtien lukeminen.

Ennen kuin teknologian käyttöä rajoitetaan, on kuitenkin Sinuhen tapaan hyvä pohtia miksi?

Ajattelen, että esimerkiksi puhelimen käyttöä on hyvä rajoittaa silloin, kun huomaa siitä koituvan haitan olevan hyötyä suurempaa.

Todellinen ongelma kuitenkin piilee juuri siinä, että hyödyn ja haitan suhde on vaikeasti arvioitavissa. Kun työpäivän jälkeen ystävät pyytävät kaupungille kahville, on helppo sanoa olevansaväsynyt ja jäädä katsomaan tv-sarjoja.

Toisinaan tämä on varmasti ihan okei, mutta on hyvä pitää mielessä maailman pitkäkestoisin onnellisuustutkimus, jossa selvitettiin, että ylivoimaisesti suurin vaikutus onnellisuuteen on sosiaalisilla suhteilla. Ehkä tässä piileekin teknologian suurin vaara – koemmeko enää aitoja kohtaamisia?