Arjen kunnioittaminen

10.07.2019 Katariina Tuomisto - ammattikorkeakouluopiskelija

Toisten kunnioittamisen pitäisi olla tapa, joka opetetaan jo pienille lapsille. Silti toisten kunnioittaminen ja huomioon ottaminen tuntuu olevan katoava luonnonvara.

Aina näkee yhä pienempiä lapsia suorastaan haukkumassa vanhempiaan tai muita läheisiään. Tai sitten vaihtoehtoisesti vanhemman henkilön huutamassa esimerkiksi kaupan kassalle.

Mielestäni kunnioittamisen pitäisi rakentua kahden osapuolen välille, eikä vain toisen sanelemana. Kunnioittaminen on minulle toisten arvostamista, kuuntelemista, välittämistä ja kohtelemista tasavertaisena.

Minusta jokainen ihminen tulisi kohdata kunnioittaen, samoin kuin jokainen luonnon olento. Olemme kaikki arvokkaita.

Pienempänä minulta odotettiin automaattisesti kunnioitusta vanhempia kohtaan, sillä mitä ilmeisimmin ikä määrää saadun kunnioituksen.

Iän tuoma elämänkokemus, kohtaamiset ja elämä itsessään ovat asioita, joita on hyvä arvostaa. Ne tuovat vanhempien ihmisten kunnioittamiselle oman lisänsä. Heiltä voi saada arvokkaita neuvoja ja vinkkejä elämään sekä tukea elämäntapahtumiin, sillä he ovat jo todennäköisesti kohdanneet saman tilanteen aikaisemmin.

Iän tuomaa elämänkokemusta on hyvä arvostaa.

Mitä vanhempi ihminen, sitä suurempi voima heidän sanoillaan on. Eriävien mielipiteiden esittäminen voidaan kokea loukkaavana ja epäkunnioittavana.

Jos toinen osapuoli ei kuitenkaan kunnioita takaisin, oli hänen ikänsä mikä tahansa, en koe heidän ansaitsevan enää täyttä kunnioitusta.

Nuoremman sukupolven kyseenalaistaminen ilman pätevää syytä tai kenties jopa juoksuttaminen iän valta-asemalla on väärin. On eri asia auttaa huonokuntoista vanhempaa verrattuna siihen, että nuoremmalla teetetään palveluksia ilman kiitosta.

Kunnioittaminen tulee ansaita: esittämällä kunnioitusta myös toisia kohtaan.

En koe toisten ihmisten inhimillisen kohtelun olevan kenellekään ylitsepääsemätöntä, joten en voi käsittää, mikseivät jotkut yksilöt pysty kohtaamaan muita kunnioittaen.

Kunnioituksella ei ole myöskään mitään tekemistä sen suhteen, jos ei pidä toisesta henkilöstä. Kaikkia voi kunnioittaa,vaikka ei tulisikaan niin hyvin toimeen. Jokaisen meistä pitäisi pitää huolta, että kohtelemme toisiamme hyvin.