Prosentti taiteelle – täydet sata kokijalle

10.05.2017 Minna Karru

Taiteen keinoin voidaan vaikuttaa ympäristön viihtyisyyteen. Taide lisää kohteen valovoimaisuutta ja arvoa. Taide on imagotekijä.
Lauseet – allepainetulle totuudet –  löytyvät Huittisten kirjastossa tämän kuun esillä olevasta prosenttiperiaatteen mininäyttelystä. Prosenttiperiaate tarkoittaa, että 0,5–2 prosenttia rakennushankkeen budjetista käytetään taiteeseen.
Asia on kannatettava ja hyvä, mutta nimitys ei paras mahdollinen. Eihän taidetta ole prosentti, vaan täydet sata. Kokijalleen se on joka kerta kokonaisen elämyksen mahdollisuus.
Kokijan ja taiteilijan lisäksi muutkin hyötyvät taiteesta. Taiteilija tekee alihankintoja, osansa saavat vaikkapa vakuutusyhtiöt, monenlaiset muut yritykset, vaikka kuljetusliikkeet.

Satakunnassa viimeisen neljän vuoden aikana prosenttiperiaatteella synnytetyt taiteet löytyvät useimmiten porilaisista kohteista.
Yksi kohteista on Satakunnan sairaanhoitopiirin lasten- ja naistentalo, johon taidetta on tehnyt Lauttaylä-lehteä takavuosina toimittanut Titta Valla sekä 27 muuta taiteilijaa. Satakunnan ammattikorkeakoulun uuden kampuksen taidekisan puolestaan voitti Huittisten "Doriksen" luonut Heli Ryhänen.

Kaupunginhallitus voisi laittaa heti hösseliksi.

Porin lisäksi listalla on kuitenkin myös Ulvilaan, Eurajoen Luviaan ja Kankaanpäähän tehtyjä prosenttitaiteita. Aiemmin prosenttirahoituksella on taidetta tehty muun muassa Euraan.

Huittisissa 2000-luvun alkajaisiksi kuusi nykytaidenäyttely Katugalleria Huittiseen osallistunutta taiteilijaa lahjoitti teoksiaan saneeratulle Sammun koululle. Teokset otettiin koululla hyvin vastaan.
Helmikuisessa Lauttakylä-lehdessä vuonna 2001 kirjoitettiin: "Aikas hienoja, sanoivat kolmasluokkalaiset Outi Saarinen ja Timo Tuomola. Heidän mielestään tilaa olisi vielä useammallekin työlle."
Huittisten kaupunginhallitus oli samoihin aikoihin nuivempi. Katugalleria-taiteilijoiden ja Huittisten seudun taideyhdistyksen aloite puolen prosentin periaatteesta oli liian haasteellinen hyväksyä.
Nykyinen kaupunginhallitus voisi laittaa paremmaksi ja nyt heti hösseliksi. Huhkolinnan korvaava halli olisi kelpo rakennus ensimmäisen prosenttitaiteen, tai edes puolen prosentin, paikaksi. Onhan tilasta puhuttu – monitoimihallina.

Kirjoittaja on Lauttakylä-lehden toimittaja.