Lahjomaton promootiopuhe

09.01.2019 Nea Peltola

Kesällä 2018 minut hyväksyttiin opiskelemaan Tampereen yhteiskoulun lukioon. En ole vielä kertaakaan katunut opiskelupaikkani vastaanottamista.

Koulussamme omituiset asiat ovat niitä normaaleja. Ketään ei katsota vinoon ja mitään ei tarvitse häpeillä. On mukavaa opiskella ja olla paikassa, jossa on näin kannustava ilmapiiri.

Olen itse tuntemattomien ihmisten seurassa yleensä hyvin ujo, mutta kun muut ovat tuttavallisia ja puheliaita, tulee itsellekin hyvä olo ja uskaltaa osallistua keskusteluihin. Liki tuhannen oppilaan koulussamme ihanaa on se, että mielipiteelleen saa muita samalla tavoin ajattelevia.

Koulun käytävää pitkin kävellessä saattaa törmätä torakka-asuun pukeutuneeseen poikaan juoksemassa taikaviitta päällä, kitaransoittajan istumassa lattialla tai luovan ilmaisun ryhmän sonnustautuneena uima-asuihin keskellä talvea.

Vapaa-ajalla koululla on melkein yhtä paljon porukkaa kuin kouluaikanakin, tekemässä milloin mitäkin, elokuvaa, musiikkia, tanssia tai vaikka ihan vaan hengailemassa kavereiden kanssa.

Kaikissa kouluissa ei ole itsestään selvää paneutua koulun teemapäiviin täysillä ja valmistella viikkoa aikaisemmin omaa asuaan, mutta Tykissä on jopa miltei nolompaa ilmestyä paikalle pukeutumatta teeman mukaisesti.

Oma asenne tarttuu muihinkin.

Viime syksyn aikana teemapäiviä ehti olla ainakin neljä, ellei enemmänkin. Tällä hetkellä meillä on menossa villapaitaviikko. Tällaiset pienet tapahtumat ja arkea rikkovat mukavat jutut ovat todella virkistäviä muuten niin rutiininomaiseen kouluvuoteen.

Oppilaat pääsevät vaikuttamaan paljon ja opettajat antavat meille hyvin suuren ”taiteellisen” vapauden eivätkä kyseenalaista, ainakaan yleensä, järjestettäviä tempauksia. On muun muassa aulareivejä, jolloin musiikki raikaa ja oppilaat tanssivat peiliaulassa sen tahtiin.

Opettajatkin yllättävät välillä, esimerkiksi yhden kerran he keskeyttivät rehtorin puheen musiikilla ja koko koulu alkoi tanssia.

Olen vasta tässä lukiossa oltuani ymmärtänyt, kuinka tärkeää muiden ihmisten mukavuudelle on oma oleminen ja asenne, sillä se tarttuu muihinkin.

Minusta on niin hienoa, kuinka tämän koulun ilmapiiri on sellainen, että tänne tullaan olemaan oma itsensä. Kaikki pukeutuvat ja näyttävät juuri siltä kuin haluavat eikä kahta samanlaista löydy.